Gemeente zit in haar maag met Biesterbos

De gemeente Amsterdam worstelt met de rol van projectontwikkelaar Ted Biesterbos. Dat meldt Het Parool vandaag. Biesterbos heeft een dominante positie op de NDSM-werf, waar hij echter nog geen nieuwe woning heeft neergezet.
De rol van Biesterbos in de rechtszaak tegen Ton Hooijmaijers roept bij de gemeente ook twijfels op. Hooijmaijers, voormalig gedeputeerde statenlid bij de provincie Noord Holland, is veroordeeld wegens het aannemen van steekpenningen van diverse vastgoedbedrijven, waaronder het bedrijf Amsterdam Waterfront. Biesterbos is mede eigenaar daarvan. Amsterdam Waterfront heeft 4165 euro betaald aan Hooijmaijers. De rechtbank sprak ‘een verhullende betalingsconstructie’, die bedoeld zou zijn geweest om Hooijmaijers gunstig te stemmen.

Biesterbos kocht eerder deze week voor om en nabij de 50.000 euro strafvervolging af in die zaak. De afkoop is bevestigd door het Openbaar Ministerie Ook moest Biesterbos op het matje komen bij burgemeester Van der Laan en wethouder Van Poelgeest om opheldering te geven over zijn betrokkenheid bij de zaak.
Via zijn woordvoerder meldt Van Poelgeest dat Amsterdam nagaat ‘of er integriteitsrisico’s bestaan met betrekking tot bedrijven waar de gemeente overeenkomsten mee heeft en die in het vonnis van Hooijmaijers worden genoemd’.
Meer in Het Parool van vandaag.

Leave a Reply