Geplande metamorfose marineterrein Kattenburg

Het marineterrein Kattenburg zal in de aankomende 10 jaar een stapsgewijze metamorfose ondergaan. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Burgemeester Van der Laan en wethouder Van Poelgeest zullen op 5 december samen met ministers Hennis-Plasschaert (Defensie) en Blok (Wonen en Rijksdienst) een overeenkomst tekenen over de herontwikkeling van Kattenburg.

Het veertien hectare tellende marineterrein moet door de herontwikkeling het Centraal Station en de Oostelijke eilanden beter met elkaar verbinden. De samenwerking tussen de gemeente Amsterdam en de rijksoverheid zal leiden tot de sloop van bestaande panden en de realisatie van woningen, onderwijsvoorzieningen en bedrijven. Een parkachtig deel zal ingevuld worden met cafés, restaurants en een openbare haven. Over vijftien jaar zullen naar verwachting de eerste nieuwbouwwoningen worden opgeleverd.

Bestuursvoorlichter Rachel Janiuk laat telefonisch aan AmsterdamFM weten dat Defensie geleidelijk het terrein zal verlaten. Een deel van de nu aan Defensie behorende panden  zal worden gesloopt.  De Koninklijke Marechaussee, het Scheepvaartmuseum en één of twee gebouwen voor de Nationale Reserve zullen op het terrein blijven.  Het nu door hekken afgeschermde gebied zal open worden gebroken om meer Amsterdammers van dit terrein te kunnen  laten genieten. Naast de bovengenoemde geplande terreininrichting zal er ook ruimte zijn voor de ontwikkeling van broedplaatsen en andere experimenten. De vandaag naar buiten gebrachte visie van de gemeente Amsterdam en de rijksoverheid zal op 27 november in de gemeenteraad en op 5 december tijdens een persconferentie worden besproken.

 

Leave a Reply