Gerard Reve herbegraven in Friesland

REVE gerrit breteler
filmfragment GERARD REVE skildre troch Gerrit Breteler

Zaterdag 14 december zou oud Amsterdammer Gerard Reve 90 geworden zijn. Reve kenner Bert Boelaars schrijf in NRC van vrijdag, Reve: ‘Amsterdam is een gedoemde stad.’ Voor de Amsterdamse bibliotheek OBA aan het Oosterdok is de ’90e verjaardag’ een reden om Huub Mous te laten voorlezen uit zijn onlangs verschenen boek Modernisme in Lourdes, Gerard Reve en de secularisering.

Voor AmsterdamFM en MVSGAYSTATION is verslaggever Menne Vellinga zondag j.l. naar een Reve ‘gedenkdienst’ in Blauwhuis afgereisd.
De meest opvallende uitspraak die hij daar noteerde: Gerard Reve moet herbegraven worden in Greonterp (Friesland)!
Een audio fragment uit de beeldreportage Reve Rêve 90 hommage -> fragment Reve 90

REVE HERBEGRAVEN IN GREONTERP
Uit het beeldverslag dat zaterdag 14 december zal worden uitgezonden via Salto Publieke Omroep Amsterdam en waar AmsterdamFM reeds voorkennis van heeft genomen, is op te maken dat er Friezen zijn die wat graag Gerard Reve willen herbegraven in Friesland.
De van oorsprong Amsterdammer Reve had destijds al eens aangegeven het kleine kerkhof nabij de klokkentoren in Greonterp als zijn laatste rustplaat te zien.
Het is echter anders gelopen. In Machelen aan de Leie (Belgïe) zijn laatste woonplaats, is hij in 2006 begraven.

Nu gaan er stemmen op, hem toch op de plek nabij zijn oude HUIZE HET GRAS een herbegrafenis te gunnen. Met een Zaligverklaring daaraan vooraf. Het zou de publiekstrekker moeten worden voor het dorp Greonterp. Een bedevaartplaats?

Hester Witteveen van de Gerben Rypma Stifting noemt dit wel de stunt van het jaar.
Maar ze denkt dat Matroos Vos [Joop Schafthuizen – partner sinds 1975] daar anders tegen aan kijkt. ‘Die staat heel ver bij ons vandaan.’
Auteur Huub Mous: ‘Het is toch een stukje recente cultuur van Friesland (…) Hij [Gerard Reve] heeft hier in de belangrijkste periode in zijn leven, zijn mooiste boek geschreven Nader tot U’ Reve bezocht de kerk in Blauwhuis. Deze omgeving, de plaatsen, het landschap heeft hem als mysticus geïnspireerd volgens Mous.

REVE RÊVE 90
De Gerben Rypma Stifting heeft op 8 december j.l. de 90e geboortedag van Gerard Reve gevierd.
In de Sint Vituskerk te Blauwhuis vond een Vlaams/Fries cultureel programmaplaats.
Onder de toehoorders waren ook Hans Wiegel, oud commissaris van de Koningin in Friesland, Bram Peper, oud Burgemeester van Rotterdam en vriend van de schrijver. De ook aanwezige burgemeester van Sneek, Hayo Apotheker heeft volgens Hester Witteveen er wel oren naar, Reve een plek te geven binnen het kader van Fryslan Kulturele Haadstêd fan Europa 2018.

Het beeldverslag Reve Rêve 90

agenda zaterdag 14 december 2013:
OBA 15:00 uur Schrijver Huub Mous
MVSGAYSTATION SALTO 1 22:00 uur (mvs.nl)
NRC Amsterdam Nieuws 13 december 2013

Leave a Reply