Gestage stijging vrouwen binnen de top

Het percentage vrouwen met een topfunctie binnen Amsterdamse bedrijven en instellingen blijft iets achter bij de rest van Nederland. Niettemin is het aantal vrouwen binnen de top in tien jaar tijd bijna verdubbeld. Dit blijkt uit een rondgang van Het Parool langs de twintig grootste werkgevers van de stad.

In de onderzochte raden van bestuur bleek in 2002 gemiddeld één op de acht leden een vrouw te zijn. In 2012 lag dat percentage op 4,3. Binnen de raden van commissarissen en raden van toezicht steeg het percentage van 14 naar 25 procent.

Vooral binnen de vele culturele en maatschappelijke instellingen die Amsterdam rijk is, blijken steeds meer vrouwen werkzaam te zijn in de hogere regionen: bij zowel Carré, Foam, de Kleine Komedie als de Hermitage staat er een vrouw aan het roer. Bij het Stedelijk Museum bestaat de gehele directie zelfs uit vrouwen. Ook veel (semi-) publieke instellingen als de Haven en Waternet hebben een vrouwelijke directeur.

Volgens Bercan Günel, directeur van Woman Capital in Amsterdam-Zuid, kiezen veel bedrijven niettemin nog steeds vaak voor een man als het om topfuncties gaat. “Ik ben principieel tegen opgelegde quota, maar ik ben nog meer tegen het feit dat er zo weinig vrouwen aan de top zijn. We kunnen het ons gewoon niet meer veroorloven de helft van de bevolking buiten de deur te houden”, aldus Günel in Het Parool.

Leave a Reply