Gevaarlijke spijkermatten op proef

Onder andere politiekorps Amsterdam-Amstelland gaat een jaar lang spijkermatten op proef nemen. De spijkermatten zijn voor nederlanders toch vooral bekend uit wilde achtervolgingsscenes in hollywoodfilms, maar nu worden ze dus in Nederland in gebruik genomen.

Zodra een voertuig over de spijkermat rijdt, dringen holle spijkers de banden binnen. Het voertuig blijft onder controle maar doordat de banden langzaam leeglopen, wordt de bestuurder gedwongen snelheid te verminderen.

De politie benadrukt dat de spijkermatten alleen worden ingezet tegen bestuurders van voertuigen die weigeren te stoppen nadat daartoe eerst een bevel is gegeven. Agenten mogen de matten pas gebruiken nadat ze een training hebben gevolgd.

De Nederlandse Politiebond ziet gevaar in het gebruik, een agent moet namelijk met gevaar voor eigen leven zo’n spijkermat neerleggen.  Ze pleiten er dan ook voor dat in elk geval de agent niet persoonlijk aansprakelijk zal zijn bij eventuele ongelukken. In Amerika zijn de matten juist afgezworen wegens te veel ongelukken.

Ook de korpsen Zeeland, Brabant en Kennemerlandnemen nemen deel aan de tests, in totaal zijn 144 auto’s uitgerust met de matten.

Leave a Reply