Godfried van Bouillon – Baba Ganoush

GodfriedvanBouillon - Baba Ganoush

Wat heb je nodig?

2 aubergines
Olijfolie
60 g tahin (sesamzaadpasta)
Sap van ½ citroen, sap
3 tenen gepofte knoflook, geperst
1 tl komijnpoeder
Gerookt zout/variatie gerookt paprikapoeder
Za’atar
1 eetlepel volle Griekse yoghurt
zout en peper
Ter garnering granaatappelpitten, of een beetje sumak en koriander of platte peterselie, gesneden (extra)

Hoe doe je het? 

Prik of snijd de aubergines aan alle kanten in en gril en blaker de aubergines rondom bijna zwart op de barbecue, de wondergrill of in de oven op 200 graden. Draai om de tien minuten. Dit duurt lang, tot wel een uur! Pak een bol knoflook in aluminium folie en leg deze ook op de grilplaat en draai regelmatig. De baba ganoush smaakt het lekkerst als hij licht rokerig is. Die rooksmaak bereik je door het blakeren en iets verbranden van de schil. Wanneer je in de oven grilt mis je dit effect. Om de rooksmaak dan toch te krijgen gebruik je bij het aanmaken van de dip rookzout, rookolie of gerookt paprikapoeder.

Laat de aubergines iets afkoelen en snijd ze vervolgens over de lengte doormidden. Lepel vanaf de steel het vruchtvlees uit de schillen en hak of pureer het. Doe het vlees in een kom.

 Meng het auberginevlees met tahin, za’tar, eventueel rookzout of gerookt paprikapoeder, yoghurt, citroensap, knoflook en komijn in de keukenmachine of met de hand tot een grove puree en breng op smaak met zout en peper en olijfolie.

 Serveer met een scheut olijfolie en garneer met granaatappelpitten of sumac en gehakte koriander of platte peterselie.

Comments are closed.