Godfried van Bouillon: Daslook Pesto

Hoe je zomaar uit eigen tuin, bos of park de lekkerste pesto kan maken? Godfried laat je horen hoe. Enne, als je wild plukt: laat altijd wat staan, knip, dus trek niet, en was het goed!

Wat heb je nodig?

50 gram daslook
1 teen knoflook
50 gram amandelen, pijnboompitten of walnoten
Kneepje citroensap
zout
Eventueel parmezaanse kaas of pecorino, 50 gram geraspt
30 ml extra vierge olifolie
Extra olijfolie om de pesto ‘onder’te bewaren

Hoe doe je het?

Was en droog de daslook. Pel de teen knoflook. Rooster bij voorkeur de nootjes. Doe daslook, knoflook, nootjes, kneepje citroensap en olijfolie met een snuf zout in het bekertje van de staafmixer of in de keukenmachine en puls het in een paar keer tot een fijn, felgroen mengsel. Voeg eventueel al van te voren geraspte Parmezaanse kaas, of pecorino toe. Wanneer je kaas toevoegt is de pesto minder lang houdbaar!

Om de pesto te bewaren schep je het voorzichtig in hele schone, gesteriliseerde potjes. Dek af met een scheut olijfolie en doe er een deksel er op.

Pesto is lekker over pasta, maar ik gebruik het ook als saus over gegrilde prei of andere gegrilde groente. Wanneer je het mengt door een gepureerde gekookte bloemkool met een lepeltje tahini heb je een heerlijke, romige spread of saus.

Als je de pesto mengt met wat ricottakaas en eventueel wat roergebakken spinazie en/of daslook heb je een ideale vulling om tortelini of ravioli of andere gevulde pasta mee te maken.

Daslook vind je in de meeste stadsparken. Deze winterharde plant behoort tot de lookfamilie (Alliaceae) en vormt ondergrondse eironde knolletjes met langwerpig uiteinde. De bladeren zijn ook langwerpig, tongvormig met een spits uiteinde. Ze hebben een duidelijke middennerf en de bladrand is glad, ongekarteld. Bij kneuzing ruiken het blad, de bloemen en de knollen naar knoflook. De bloemen staan in bollen (als uienbollen, maar dan klein) op een steel en zijn wit, 1 tot 2 centimeter groot. De bloeitijd is van april tot en met juni maar het loof zie je al vanaf begin maart. Daslook staat eigenlijk op de rode lijst. Ik vraag me stiekem af waarom want het groeit als onkruid… Ik pluk uit eigen tuin, waar de schaduwplekken er vol mee staan.

Pas op!

Verwar daslook niet met de giftige lelietjes-van-dalen. Kneus altijd eerst het blad: het moet écht sterk naar koflook ruiken. Zo niet, laat het staan!

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?