Godfried van Bouillon: Garlic Naan

Garlic naan Godfried van Bouillon

Simone Carree kookt als Godfried van Bouillon de sterren van de hemel. Simpele gerechten, van ingrediënten die de meesten van jullie gewoon in je keukenkastje hebben staan. Uit alle windstreken, want Godfried is nou eenmaal een pelgrim.

Wat kookt Godfried vandaag? Indiase garlic naan. Voor bij een lekkere curry, of het rode linzensoepje dat we vorige week al samen maakten.

Wat heb je nodig?

–           350 gram bloem

–           1/2 theelepel zout

–           100 ml warm water

–           100 ml yoghurt (kamertemperatuur)

–           flinke klont boter of ghee

–           1 theelepel suiker

–           3 tenen knoflook

–           5 gram gist

–           koriander blaadjes

Hoe doe je het?

Pas 100 ml warm water af in een maatbeker en los daar een theelepel suiker in op. Voeg de (poeder) gist toe en roer het door. Zet het weg op een warme plek en laat de gist haar werk doen.

Weeg 300 gram bloem af in een kom, doe daar het zout doorheen en rasp er 2 tenen knoflook doorheen. Roer het goed door.

Zet een klein pannetje op het vuur en doe daar een flinke klont/plak boter in. Doe er een grof gehakte ,of met een grove knoflookpers geperste, teen knoflook bij en laat op een heel zacht vuurtje de knoflook geur en smaak afgeven. Laat het vooral niet bruinen. Als het te hard gaat zet je er een vlamverdeler onder, of doe je het vuur uit.

Zodra de gist actief is, na 5 a 10 minuten, meng je de yoghurt erbij en een eetlepel van de gesmolten boter (of olie als je geen boter wilt gebruiken). De gist is actief als het mengsel een schuimlaag heeft gekregen en je de gist goed ruikt.

Voeg dit mengsel toe aan de bloem en begin te kneden. Het deeg zal altijd wat kleverig blijven, maar als het te kleverig is voeg je gewoon net zo veel bloem toe tot het handelbaar is. Als het tot een mooie massa gekneed is dek je het af met een vochtige schone theedoek en zet je het weg op een warme plek uit de tocht. Laat dit rustig staan tot het gerezen is tot zeker dubbel het volume. Reken op ongeveer 1,5 uur.

Als het deeg goed gerezen is verdeel je het in 4 of 5 delen waar je bollen van vormt. Voeg gerust meer bloem toe als dat nodig is om het deeg handelbaar te maken. Probeer het deeg dan uit te rekken tot een ovale plak, niet te dun. Een beetje rommelig mag best. Ziet er zelfs wel lekker huisgebakken uit.

Verhit een ingevette koekenpan en leg er een of twee nans tegelijk in, afhankelijk van de maat van de pan en jouw broodjes. Zet het vuur matig hoog en houd in de gaten dat je de onderkant niet verbrandt. Als het broodje iets begint op te zwellen en misschien wat bobbels begint te vormen keer je het broodje. De gebakken kant is nu lichtbruin gekleurd en heeft waarschijnlijk wat deuken en hobbels. Dat hoort. Smeer deze kant alvast in met de knoflookboter terwijl je de andere kant bakt en het broodje verder laat garen. Het afbakken duurt in totaal ongeveer vijf minuten. Leg de broodjes op een bord als ze klaar zijn en bak de volgende broodjes af. Knip op het allerlaatste wat verse koriander over de broodjes, kwast er eventueel nog wat extra knoflookboter overheen en bestrooi ze met zout. Als je het hebt, in jouw keukenkastje, dan mag je er ook wat nigella zaadjes overheen sprenkelen.

Eet smakelijk! En X van Godfried

Comments are closed.