Godfried van Bouillon – Haverbollen

Tijd voor lekker & gezond? En de lege koolhydraten even zat? Bak deze lekkere haverbollen. Vrij naar een recept van Jet van Nieuwkerk en met talloze variaties mogelijk: zoet én hartig.

Wat heb je nodig?

250 gram havervlokken
250 gram yoghurt of kwark
250 gram gedroogd fruit (dadels, rozijnen, cranberries, abrikozen, amandelen, hazelnoten, walnoten, zaden)
2 eieren
snuf zout
vanillepoeder, – essence of verse vanille en eventueel citroenrasp

Hoe doe je het?

Verwarm de oven voor op 185 graden. Zet een ruime kom op je digitale weegschaal en stel deze in op 0 gram.
Vul de kom tot 250 gram met havervlokken, hak groter fruit en noten, zoals dadels en abrikozen, tot kleine stukjes en voeg toe tot de weegschaal 500 gram aangeeft. Rozijnen en bessen gaan er geheel in. Gebruik wat je hebt en wees niet bang te variëren. Aanvullen met wat vers fruit mag ook, realiseer je alleen dat dat meer vocht bevat en dus zwaarder is waardoor je iets meer aan gewicht mag toevoegen. Voeg een snuf zout en vanillepoeder of -essence toe en roer de droge bestanddelen even door elkaar. Voeg yoghurt of kwark toe tot een totaal van 750 gram en breek er twee eitjes door. Neem de kom van de weegschaal en kneed de massa en vorm het tot 6 bollen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet deze licht in. Leg de bollen op de bakplaat en schuif ze de voorverwarmde oven in.

Na twintig minuten zijn de bollen klaar. Laat ze iets afkoelen en snijd ze dan open om te besmeren met… zoute boter, avocado of iets anders waar jij zin in hebt. Smullen!

Als hartige variatie kan je de noten en gedroogde vruchten vervangen door gehakte Italiaans kruiden, gedroogde tomaat op olie, olijven, geroosterde pijnboompitten, geraspte Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie. Heerlijk bij de borrel.

Eet smakelijk en een kus van Godfried;-)

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?