Godfried van Bouillon: Kaiserschmarrn

Godfried van Bouillon Kaiserschmarrn

Wat is het?

Kaiserschmarrn zijn eigenlijk in stukken gescheurde, licht gekaramelliseerde, luchtige pannenkoeken met rozijnen. Het verhaal gaat dat keizer Franz Joseph dol was op pannenkoeken als toetje en zelfs het bord van zijn vrouw, keizerin Sisi, leeg at. ‘Schmarrn’ betekent letterlijk onzin, minderwaardig, gek, en het idee om de dikke pannenkoek in stukken te scheuren en met extra boter en suiker licht te laten karamelliseren is eigenlijk een onzinnig idee, een gril, van de keizer.

Maar… er doen heel veel verhalen de ronde over Kaiserschmarrn, dus misschien is dit verhaal ook wel gewoon een Schmarrn.

Wat heb je nodig?

–           boter

–           snuf zout

–           3 eetlepels bloem

–           100 ml volle melk of melk gemengd met room

–           3 eieren, gesplitst en eiwitten stijf geslagen

–           1 eetlepel suiker

–           1 hand rozijnen

–           vanille (-merg, -essence of –suiker)

–           citroenrasp

–           poedersuiker

–           scheutje rum (of cognac, brandy, whiskey)

Hoe doe je het?

Wel de rozijnen in de rum (of water of andere drank). Klop de drie eiwitten stijf met een snuf zout in een schone vetvrije kom.

Doe de bloem in een kom. Voeg vanille, suiker, citroenrasp en een snufje zout toe en meng het even goed door. Voeg vervolgens melk toe en roer het met een garde tot een glad mengsel. Als je geen klontjes meer ziet voeg je de drie eidooiers toe. Klop het beslag glad. Spatel op het laatst voorzichtig het stijf geslagen eiwit door het mengsel zodat je een heel luchtig beslag krijgt en houdt.

Verhit een koekenpan met een klont boter. Zodra de boter heet is voeg je het beslag toe. Draai de pan zo dat het beslag zich gelijkmatig verdeelt. Voeg nu de gewelde rozijnen toe, laat ze iets wegzakken in het nog natte beslag en verdeel ze gelijkmatig. Doe vervolgens een deksel op de pan, draai het vuur zacht en laat de pannenkoek rustig garen. Controleer af en toe of het niet te hard gaat. Zodra de bovenkant droog is kun je de pannenkoek in 2 of 4 delen snijden met je spatel en voorzichtig omdraaien om de bovenkant nog een beetje te laten bruinen. Verdeel vervolgens de pannenkoek met behulp van twee spatels in grove stukken. Rommelig mag best. Laat een extra klont boter in de pan glijden en bestrooi het geheel ruim met poedersuiker. Roer de stukken om, draai ze af en toe en laat de suiker karamelliseren en de pannekoek een beetje krokant worden.

Serveer de stukken pannenkoek rondom een schaaltje met compôte. Traditioneel is pruimenjam, maar warme kersen, appelmoes of appelboter zijn ook heerlijke begeleiders.

Eet smakelijk enne… kus van Godfried;-)

Comments are closed.