Goud voor dames en zilver voor heren AHBC Amsterdam in het zaalhockey

De vrouwen van AHBC Amsterdam zijn zondag zaalkampioen van Nederland geworden. Ze wonnen de in de finale van de Hoofdklasse zaalhockey met 3-2 van MOP. Amsterdam neemt de titel over van Den Bosch, dat derde werd in het Topsportcentrum in Roterdam. De mannen van Amsterdam moesten genoegen nemen met zilver. Ze verloren in een zinderende finale met 2-3 van Kampong. Rotterdam veroverde het brons op Oranje-Zwart.
Verslaggeefster Amber Roner sprak in het Topsportcentrum na afloop met Kiki Collot d’Escury, Alyson Annan en Kristiaan Timman van Amsterdam.

Goalgetter Kiki Collot d’Escury is blij met haar doelpunten, maar vooral tevreden over de teamprestatie van Amsterdam.

Damescoach Alyson Annan is uiterst tevreden over het vertoonde spel van haar gouden team.

Herencoach Kristian Timman vind dat er meer in had gezeten dan zilver voor de heren van Amsterdam.

Dames Amsterdam
De dames onder leiding van Alyson Annan maakten dit seizoen de overgang naar de Hoofdklasse en bereikten in de ochtend na een 3-3 gelijkspel tegen Den Bosch via strafballen verrassend een finaleplaats. Ze namen het daarin op tegen MOP. De Vughtenaren toonden in hun eerste wedstrijd hun wilskracht door na een 0-3 achterstand tegen HDM terug te komen tot een gelijkspel. Ook deze wedstrijd werd beslist na strafballen.

Damesfinale Amsterdam-MOP
Ook MOP was dit seizoen een nieuwkomer in de Hoofdklasse van het zaalhockey, maar leken favoriet voor het kampioenschap. Al na zeven minuten kwam MOP via een  doelpunt van Donja Zwinkels op voorsprong. Pien Holleman bracht Amsterdam in de zeventiende minuut op gelijke hoogte. Het zag ernaar uit dat de teams met een gelijkstand de rust in gingen, maar op de zoemer kreeg Amsterdam een strafcorner. Kiki Collot d’Escury pushte de 2-1 langs de keeper van de Vughtenaren.

Vlak na rust maakt Jolijn Donkers van MOP gelijk. Maar nog geen drie minuten later was het opnieuw Kiki Collot d’Escury die de bal vanuit een strafcorner over de doellijn pushte. Met nog een kleine tien minuten op de klok bleven de dames van Amsterdam overeind. Mede door het goede keeperswerk van Anne Veenendaal. Met een 2-3 eindstand nemen de dames van AHBC Amsterdam de wisselbeker en kampioensschaal mee naar huis.

De vrouwen van Den Bosch zijn als derde geëindigd in de Hoofdklasse zaalcompetitie. In de strijd om de derde en vierde plek versloegen de Brabanders HDM met 2-1.

Heren Amsterdam
De heren onder leiding van Kristiaan Timman streden voor prolongatie van het landskampioenschap Hoofdklasse in de zaal. In de voorrondes won Amsterdam veelal met dubbele cijfers. Eerder gaf topscorer Robert Tigges in gesprek met AmsterdamFM Sport al aan zich te verheugen op deze slotdag, omdat hij meer tegenstand verwachtte.

De eerste tegenstander vanmiddag was Oranje-Zwart wat zich dan ook niet makkelijk gewonnen gaf. In de slotminuten werd het spannend, maar Amsterdam sleepte met 5-4 de overwinning binnen. Op het andere veld speelden Rotterdam en Kampong om een finaleplaats. Rotterdam, finalist van vorig seizoen, wilde voor eigen publiek graag laten zien wat ze waard zijn. Helaas voor hun trok Kampong met 9-7 aan het langste eind.

Herenfinale Amsterdam-Kampong
Amsterdam ging in de finale tegen het jonge Kampong goed van start. Al na tien seconden was er een eerste kans, maar deze belandde naast het doel van de Utrechters. Na zeven minuten opende Robert Tigges met een keihard schot via een strafcorner de score voor Amsterdam. In de veertiende minuut kreeg Kampong de eerste kans en Pieter Wiegman scoorde de 1-1.

Vlak na rust was het opnieuw Pieter Wiegman die op een knappe manier goalie Vincent van de Peppel omspeelde 2-1. Nog geen minuut later werd de voorsprong voor Kampong nog groter door de vrijgespeelde Thierry Brinkman: 3-1. Amsterdam ging op jacht naar de aansluitingstreffer. Het zat de mannen helaas niet mee. Een strafcorner werd knap gered door Kampong-goalie Daan Dullemeijer. Een man meer situatie na geel voor Sander de Wijn van Kampong resulteerde opnieuw in een strafcorner voor Amsterdam, maar ook deze werd van de lijn gehaald. Na een afgekeurd doelpunt van de stick van Robert Tigges uit een strafcorner, was de goalgetter dan toch trefzeker en maakte in de 35ste minuut de aansluitingstreffer: 2-3.

Met nog drie minuten op de klok kreeg Amsterdam via een strafbal de kans op de gelijkmaker. Helaas zag aanvaller Robert Tigges die droom op de paal uiteen spatten. Vlak voor tijd besloot coach Kristiaan Timman tot een time-out en na overleg haalde hij goalie Van de Peppel naar de bank voor een extra veldspeler. Het mocht niet meer baten. Kampong hield stand en veroverde het kampioenschap, waardoor Amsterdam genoegen moest nemen met zilver.

Rotterdam en Oranje-Zwart speelden om plaats drie en vier. De ploeg van coach Reinoud Wolff won de troostfinale met 5-4 van Oranje Zwart, waarmee de mannen van Rotterdam in eigen huis toch nog een bronzen medaille overhouden aan het zaalseizoen.

Nacompetitie voor Hurley
In Rotterdam werden ook de nacompetitie play-offs zaalhockey afgewerkt. De heren en dames van Hurley speelden in de nacompetitie voor behoud van hun plek in de Hoofdklasse. De heren werden tweede in hun poule, waarmee ze ook volgend seizoen op het hoogste niveau actief zijn. De dames werden derde in hun poule en degraderen naar de topklasse.