Grachtenfestivaljournaal van 18-08-14

Dag vier van het Grachtenfestival. Wat kan je allemaal bezoeken op deze regenachtige maandag?

 

Hier de hoogtepunten:

 

Op 21 januari 1832 schreef Felix Mendelssohn aan zijn zuster Fanny vanuit Parijs: “Ik zou best een stel goede pianotrio’s willen schrijven”. In 1839 legde hij de laatste hand aan de eerste van in totaal twee pianotrio’s. Zijn goede vriend Robert Schumann was erg onder de indruk en beschouwde Mendelssohns werk als hét model voor pianotrio's. Een halve eeuw later voltooide de Russische componist Anton Arenski zijn Eerste pianotrio in d-klein, een van zijn bekendste werken. En jawel, hij gebruikte het Eerste pianotrio van Mendelssohn als basismodel, Schumann kreeg gelijk!  

 

In de serie Meesterlijk! koppelt Grachtenfestival Amsterdam jonge meesters aan oude(re), doorgewinterde meesters uit het vak. De serie wordt geopend met sopraan Judith van Wanroij en pianist Willem Brons. Judith van Wanroij is als veelgeprezen sopraan te vinden op de internationale podia, van liedrecital tot grote operarollen. De laatste jaren heeft zij zich onder meer gespecialiseerd in de Franse barokmuziek. In 2010 werd zij uitgeroepen tot winnares van de GrachtenfestivalPrijs. Het festival is mede daarom extra trots dat de gevierd sopraan onderdeel uitmaakt van deze bijzondere serie!

 

De Smoeshaan Sessies vinden dagelijks plaats vanaf 22:00 in de vrije omgeving van het festivalcafé, waar gespeeld mag worden zonder dat er van te voren gerepeteerd is. Klassiek, barok, jazz, improvisatie. Samen mooie muziek maken, dat is waar het om draait. Bijzonder verrassende en spontane combinaties!  

 

En nog veel meer!

http://www.grachtenfestival.nl/

Comments are closed.