Greenpeace tegen Gif in Kinderkleding

DETOX: Burberry BRON FOTO Greenpeace  Greenpeace bij PC Hooftstraat Amsterdam ACTIE! Greenpeace staat voor de Burburry winkel in de PC Hooftstraat met de dringende oproep voor eens en altijd hun (kinder)kleding te ontgiften. #Detox!

DETOX: Burberry
BRON FOTO Greenpeace
Greenpeace bij PC Hooftstraat Amsterdam
ACTIE!
Gif: From #Burberry, with love. Burberry verspreid niet alleen liefde met hun kleding, maar vooral ook gif. Daarom staat Greenpeace voor hun winkel in de PC Hooftstraat met de dringende oproep voor eens en altijd hun kleding te ontgiften. #Detox!

Donderdag om 17u voerde Greenpeace Nederland een guerilla-actie uit bij Burberry in de PC Hooftstraat. De actie was voor gifvrije kleding en tegen zeer schadelijke gifstoffen in kinderkleding. Hormoonverstorend via het drinkwater en kankerverwekkend bij het dragen.
AmsterdamFM sprak tijdens de uitzending ‘Ritme van de Stad’ met Ilze Smit van Greenpeace, terwijl ze op het punt stond een brief aan de winkelmedewerkers te overhandigen. Drie jaar geleden startte Greenpeace de internationale Detox-campagne. Honderdduizenden (mode)bewuste consumenten riepen sindsdien hun favoriete kledingmerken op gifvrij te produceren. En met resultaat: zeventien kledingproducenten beloofden het roer om te gooien en samen met Greenpeace het gebruik en de dump van gifstoffen een halt toe te roepen.

Gifvrije kledingproductie
Dat veel van onze kleding onder erbarmelijke omstandigheden in elkaar wordt gezet, is inmiddels bij velen bekend. Dat aan die kleding ook nog eens een giftig luchtje kleeft, is minder bekend. De rivieren en meren waarvan miljoenen mensen afhankelijk zijn voor drinkwater en vis, worden door kledingfabrieken gebruikt als afvoerputje. Juist de bekende merken uit onze winkelstraten kunnen deze praktijken stoppen. Giftige kleding is geen ver-van-mijn-bedshow. Zodra we ons leuke nieuwe shirtje, ‘made in China’, gaan wassen, belanden de gebruikte chemicaliën in ons eigen water. Giftige nonylfenolen zijn in Europa verboden, maar komen door de import van kleding toch in ons milieu terecht. Greenpeace roept kledingproducenten op het gebruik en de dump van gifstoffen een halt toe te roepen. Grote merken als G-star, Zara, Levi’s, Benetton en H&M hebben al beloofd het roer drastisch om te gooien. Vandaag wordt dit verzoek ook bij Burberry neergelegd, omdat deze firma tot op heden nog geen belofte tot verbetering wilde afgeven. Sinds 2011 onderzoekt Greenpeace welke kledingmerken verantwoordelijk zijn voor watervervuiling. De resultaten van dit veldwerk vind je in de rapporten ‘Dirty laundry 2’ en ‘Giftige sporen van fast fashion’, te vinden via http://www.greenpeace.nl .

Heb je het interview gemist? Luister terug via Salto.nl

Leave a Reply