GVB onder de loep

De Rekenkamer Amsterdam gaat het toezicht op het Amsterdamse openbaarvervoerbedrijf GVB onder de loep nemen. Een motie met dit verzoek van CDA en GroenLinks werd woensdag unaniem aangenomen door de gemeenteraad. De rekenkamer geeft hier zeer waarschijnlijk gehoor aan.

De toezichthouder, de raad van commissarissen, ontsloeg ruim een week geleden een directeur en degradeerde een andere, nadat uit onderzoek was gebleken dat ze de interne regels van het bedrijf structureel aan hun laars lapten. Ook verdienden ze meer dan de balkenendenorm. Voor fraude werd geen bewijs gevonden.

Afgelopen weken is het GVB al meerdere malen in het nieuws geweest wegens berichtgeving van eventuele fraude en forse salarisverhogingen, met medeweten van de toezichthouder.

Ook de voorzitter van de raad van commissarissen, Aad Veenman, wordt vervangen. Hij is stelt zich niet beschikbaar voor een nieuwe termijn en trekt daarbij het boetekleed aan over onder meer de bonussen van 85 duizend euro die de commissarissen aan de twee directeuren hadden toegekend over een periode van een kleine twintig maanden. .

Donderdag wordt overlegd met burgemeester Eberhard van der Laan en Gehrels over de salariskwestie en over het verbeterplan dat het GVB heeft opgesteld. In juli wordt een aandeelhoudersvergadering gehouden, die een opvolger voor Veenman moet aanwijzen. De gemeente is de enige aandeelhouder van het GVB, dat sinds het vertrek van Westerhoud nog vier commissarissen telt.

Leave a Reply