Haitink (60 jaar dirigent) treedt op in het Concertgebouw

Met het concert viert Bernard Haitink (85) dat hij zestig jaar lang in het vak zit. Hij geeft het concert in de Grote Zaal van het Concertgebouw waar hij 28 seizoenen lang dirigent was. Hij zal oog in oog staan met de directie die hem "haast had vernederd", aldus de Chef-dirigent. Bij de festiviteiten rond het 125-jarig bestaan had men hem "totaal genegeerd" zoals hij verwoordde in Het Parool in maart 2014. Van Bernard Haitink zelf is algemeen bekend dat hij driftbuien heeft (Red.).

Haitink speelt al jaren alleen nog met het Concertgebouworkest. Het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) is reuzetrots dat hun meester uitgerekend bij hen zijn debuut maakte en het jubileum nu met hen viert. De Volkskrant meldt dat Haitink toen hij bijna 6 was met zijn oor tegen de radio was vastgeklamd, toen Bruckners Achtste symphonie te horen was. Deze muziek speelde Haitink met zijn tot dusver laatste optreden in het Hollandsche, in 2013. 

Toen de WO II begonnen was (1939) schoof hij aan bij de Matthäus Passion onder leiding van Willem Mengelberg. Na de aria "Erbarme Dich" zag hij een vrouw met een zakdoek, diep in tranen : Haitink dacht toen : "Hé, dat kan muziek dus ook". Op de leeftijd van 27 jaar heeft Haitink zijn eerste optreden voor het Concertgebouw, ter vervanging van een confrère. Vanaf 1961 toen Haitink 32 jaar oud was, werd hij de vaste dirigent in Amsterdam. In zijn woonplaats Londen heeft hij een sleutelrol gespeeld in het Engelse cultuurleven. Zo is hij dirigent bij de BBC Proms voor de 86e keer en muziekdirecteur van het operahuis Convent Garden.

Haitink speelt Mahlers Vierde symphonie, Wagners Tristan und Isolde en "Sieben frühe Lieder" van Alban Berg morgenavond met het Radio Filharmonisch Orkest. Anne Schwanewilms is sopraan.

Het concert is uitverkocht. Haitink treedt in november 2014 weer op in Amsterdam;  zie www.concertgebouw.nl. 

 

 

   

Comments are closed.