Waternet kon niet meer handhaven

foto: menne vellinga (c) 2013

foto: menne vellinga (c) 2013


‘Als uw vaartuig niet binnen de gestelde termijn is verwijderd en verwijderd wordt gehouden, dan zal het door Waternet worden verwijderd. (…)’ Met alle gevolgen van dien zou je denken na het lezen van een brief die op je boot is aangebracht en zelfs een kopie daarvan in je brievenbus. Maar wat blijkt in de praktijk, als je je boot niet weg hebt gehaald dan laat de waterbeheerder hem ongemoeid liggen. Is hier sprake van willekeurige handhaving?

Waternet is door AmsterdamFM om een reactie gevraagd.
Rob Duijvis, adviseur evenementen bij Waternet laat dinsdag in een reactie weten dat handhaving op het laatste moment niet meer mogelijk was. De organisatie van Amsterdam City Swim had een instructie ontvangen over de aan te brengen borden langs de Keizersgracht. Een aannemer heeft borden geplaatst, zowel voor weg- als waterverkeer. Bij die plaatsing is een en ander misgegaan.
Wanneer een deel vrij gemaakt moet worden vanwege geplande werkzaamheden of een evenement staat er een termijn voor om mensen in de gelegenheid te stellen hun boot te verplaatsen. Door niet op de juiste plek het bijbehorende bord te plaatsen werd handhaving onmogelijk. Hierdoor zijn mensen die wel op tijd een brief hebben gekregen, maar toch bleven liggen, door de vingers gezien. En is ook hun boot ongemoeid gelaten.
Duijvis merkt verder op dat in de komende evaluatie dit punt hoog op de agenda zal komen te staan. Hij begrijpt dat nu de indruk van willekeurige handhaving is opgetreden. En daar is geen sprake van bij Waternet.

Leave a Reply