Hanengekraai! met Elisabeth Bierens de Haan

Hanengekraai is de nieuwe podcast van AmsterdamFM: Luuck Droste gaat in gesprek met mevrouw Elisabeth Bierens de Haan-Keuls.

Mevrouw Bierens de Haan kennen veel Amsterdammers als eloquente dame uit Zuid die zich inzet voor o.a. het welzijn van de oudere inwoners van de stad. Haar recente optredens op AT5 werden landelijk opgepikt en daarmee bewijst zij dat Nederland dringend zit te wachten op meer Elisabeth Bierens de Haan!

 

 

 

Elisabeth Bierens de Haan-Keuls

Mevrouw Bierens de Haan wordt in 1936 als Elisabeth Keuls geboren en woont al haar hele leven in Amsterdam-Zuid. In haar jeugd was zij een aantal jaren actief als KLM-stewardess, waarna zij trouwde. Vanaf de jaren zeventig zet zij haar talenten in als fonosofe, het door haar zelf in het leven geroepen beroep van stemontleedkundige. Hierover schrijft zij ook meerdere boeken, waaronder haar debuut “Fonosofie, het geheim van de stem” en is zij een graag geziene mediapersoonlijkheid op radio en televisie, bij onder meer Mies Bouwman en Carlo & Irene. De piano en de klavecimbel houden haar nog dagelijks jong en bezig en zelfs op 83-jarige leeftijd trekt zij nog ten strijde als dierenactiviste. In Hanengekraai trakteert zij de luisteraar wekelijks met haar kenmerkende dictie op verfrissende observaties aangaande de meest uiteenlopende onderwerpen, van de Zuidas tot de Joodse gemeenschap in Amsterdam en van dierenleed tot duurzaamheid. Elisabeth Bierens de Haan is daarmee een oudere dame met een kwieke, jonge geest die wij in iedere aflevering steeds nog weer iets beter leren kennen.

Luuck Droste

Luuck Droste (1984) studeerde Frans en Duits aan de UvA en Engels aan de HvA en was al van kinds af aan geïnteresseerd in podiumkunsten, muziek en media. In 2010 stond hij in het Concours de la Chanson van de Alliance Française en sindsdien treed hij op met chansons, met name in het Frans. Luuck werkt in het dagelijks leven als docent op het Gerrit van der Veen College in Amsterdam-Zuid. Na enkele jaren radio-ervaring bij een lokale zender in Overijssel in 2005 en 2006, zet hij zich nu in voor AmsterdamFM. Verder heeft hij ervaring als voice-over in het Nederlands, Duits en Frans.

Reageren
Mevrouw Bierens de Haan hoort graag uw reactie op Hanengekraai. U kunt mailen via hanengekraai@amsterdamfm.nl. De mail komt persoonlijk bij mevrouw Bierens de Haan terecht!

Aflevering 20 (9 januari 2020): Bach
Mevrouw Bierens de Haan gaat in op haar favoriete componist, weet een opmerkelijke anekdote uit diens leven te vertellen en speelt op de koop toe zelf een stukje op haar eigen piano.

 

Aflevering 19 (2 januari 2020): Elisabeths Nieuwjaarsrede
Elisabeth Bierens de Haan wenst alle luisteraars een goed 2020 en komt in haar eigen nieuwjaarstoespraak met een oplossing voor het daklozenprobleem in Amsterdam. Ook gaat zij in op het fenomeen van de goede voornemens.

 

Aflevering 18 (26 december 2019): De Feestdagen
Mevrouw Bierens de Haan gaat in op de daadwerkelijke betekenis van het Kerstfeest, te weten de geboorte van het Jezuskind. Voorts leg zij uit hoe men elders ter wereld de jaarwisseling prima doorkomt zonder particulier vuurwerk.

 

Aflevering 17 (19 december 2019): Paparassenbende
Mevrouw Bierens de Haan springt op de barricade voor versleten ouderen die niet wijs kunnen worden uit complexe aanvraagprocedures voor hulp en met wie volgens haar veel te weinig rekening wordt gehouden.

 

Aflevering 16 (12 december 2019): Ontkracht de macht van erfpacht!
Het gewijzigde erfpachtbeleid per 1 januari 2020 kan Amsterdamse erfpachters diep treffen in hun portemonnee en Jan Modaal de stad uit jagen. Mevrouw Bierens de Haan legt uit wat zij oneerlijk vindt aan het erfpachtsysteem en komt met een oplossing voor het probleem.

 

Aflevering 15 (5 december 2019): De Heilige van Myra
In de Sinterklaasaflevering vertelt mevrouw Bierens de Haan hoe zij als peuter, op tweejarige leeftijd, door Sint Nicolaas werd genezen. Verder helpt zij misverstanden omtrent het Sinterklaasfeest de wereld uit en gaat zij in op het fenomeen Zwarte Piet.


Aflevering 14 (28 november 2019): Het Drugsprobleem

Naar aanleiding van de aanhoudende reuring in Amsterdam met betrekking tot drugsincidenten en de bijbehorende onderwereld, schetst Elisabeth Bierens de Haan de ernst van de problematiek en komt zij met advies voor potentiële verslaafden.


Aflevering 13 (21 november 2019): Guido Gezelle

Haar diepgelovigheid, haar liefde voor de natuur en de intellectuele invloeden van haar overleden echtgenoot zorgden bij Elisabeth Bierens de Haan voor grote waardering voor het oeuvre van de Vlaamse 19-eeuwse priester en dichter Guido Gezelle.

 

Aflevering 12 (14 november 2019): Huisdieren
Mevrouw Bierens de Haan vertelt over de verscheidene huisdieren die haar op haar levenspad hebben vergezeld, waaronder haar huidige poes van vijfentwintig, en geeft antwoord op de vraag of ze een voorkeur heeft voor honden of katten.

 

Aflevering 11 (7 november 2019): Het Namenmonument
Elisabeth Bierens de Haan spreekt over het te bouwen namenmonument, geïnitieerd door het Auschwitzcomité, waarin meer dan honderdduizend holocaustslachtoffers een naam zullen krijgen. Mevrouw Bierens de Haan verloor zelf een grootvader in WO II.

 

Aflevering 10 (31 oktober 2019): De supermarktbiefstuk
In deze aflevering geeft mevrouw Bierens de Haan de luisteraar een kijkje in haar eigen keuken. Voorts nagelt zij de bio-industrie aan de schandpaal en gaat ze in op haar ervaringen als dierenactiviste.


Aflevering 9 (24 oktober 2019): De Waterpomp

Mevrouw Bierens de Haan boort het onderwerp duurzaamheid aan en laat daarbij de betaalbaarheid van waterpompen, het gevaar van zonnepanelen en de beperkingen van elektrisch rijden de revue passeren.


Afleve
ring 8 (17 oktober 2019): Brexit vs. Nexit
Vandaag geeft mevrouw Bierens de Haan haar visie op de Brexit en werpt zij haar licht op het thema Nexit. Ook laat zij een kritisch geluid horen aangaande Brussel.


Aflevering 7 (11 oktober 2019): Amsterdam-Zuid sinds 1936, een drieluik (deel 3)

In dit laatste deel van het drieluik over Oud-Zuid komen aan bod: moderne kunst in het straatbeeld, de stijgende huizenprijzen en de veranderende bevolkingssamenstelling.


Aflevering 6 (3 oktober 2019): Amsterdam-Zuid sinds 1936, een drieluik (deel 2)

Vandaag komen ter sprake een jeugdherinnering van mevrouw Bierens de Haan aan het verdwenen Zandland, waar nu Buitenveldert en de Zuidas zich bevinden. Ook vertelt zij hoe ze de Zuidas ervaart en waagt zij zich aan een toekomstbeeld aangaande huisvesting.


Aflevering 5 (26 september 2019): Amsterdam-Zuid sinds 1936, een drieluik (deel 1)

Gedurende drie afleveringen vertelt Elisabeth Bierens de Haan hoe zij haar stadsdeel, Amsterdam-Zuid, sinds haar vroege jeugd heeft zien veranderen. Ter sprake komen ook persoonlijke herinneringen. Zo vertelt zij in dit deel over haar herinneringen aan WO II en de bevrijding in 1945.


Aflevering 4 (19 september 2019): De stewardess

Als oud KLM-stewardess draagt mevrouw Bierens de Haan de KLM en Schiphol een zeer warm hart toe. Zij praat over de verschillen tussen het Schiphol van toen en nu, spreekt haar wensen voor reïncarnatie uit en waagt zich op de koop toe aan een toekomstvisie aangaande de luchtvaart.


Aflevering 3 (12 september 2019) : Allopathie vs. homeopathie
Mevrouw Bierens de Haan geeft een pleidooi voor de weldaden van een combinatie van homeopathie en allopathie in de bestrijding van ernstige ziekten en vertelt over de ziektegeschiedenis van haar eigen moeder.


Aflevering 2 (5 september 2019) : #doeslief
SIRE heeft in 2019 de campagne #doeslief die mevrouw Bierens de Haan na aan het hart ligt. Zij legt uit waarom en illustreert dit met een treffend voorbeeld.


Aflevering 1 (29 augustus 2019): Bierens De Haan gaat kraaien
Wie is Elisabeth Bierens de Haan en wat vindt zij belangrijk in het leven? Hoe kijkt zij aan tegen de leefstijl van de generaties onder haar? In deze eerste aflevering een kennismaking met de dame die ons wekelijks met haar blik op de wereld gaat verrijken.

 

 

Opmerkingen staan uit.