Havenbedrijf Amsterdam stopt met project Flevokust

De directie van Havenbedrijf Amsterdam heeft op 3 september jl. besloten om de stekker uit het project Flevokust in Lelystad te trekken. Dat heeft de Lelystadse wethouder Jop Fackeldey dinsdagavond gemeld aan de gemeenteraad. Volgens Fackeldey heeft de gemeente ’s middags een telefoontje gehad van het Amsterdamse havenbedrijf.

Het Havenbedrijf Amsterdam had de intentie om samen met Provincie Flevoland en de gemeente Lelystad een containerterminal aan de kust te bouwen, maar heeft zich nu teruggetrokken. Eerder werd bekend dat er geen investeerders te vinden waren. Voor een inschrijfprocedure hadden zich bij de Haven Amsterdam, gemeente Lelystad en de provincie weliswaar geïnteresseerde bedrijven gemeld, maar die willen nog niet deelnemen. Door de recessie is de markt voor containers op dit moment zwak. Daarnaast werden de voorwaarden waaronder de bedrijven zouden moeten meedoen te streng gevonden. Het college van B en W van Lelystad vroeg daarom de gemeenteraad om tot half oktober tijd te krijgen voor een nader onderzoek naar de haalbaarheid. Mocht er dan nog geen kandidaat gevonden zijn, dan wordt het project Flevokust in de ijskast gezet.

Ondanks het afhaken van Amsterdam wil de wethouder in Lelystad de stekker nu nog niet uit Flevokust trekken. Volgens Fackeldey heeft het nog zin om door te gaan met een onderzoek naar de haalbaarheid van de haven.

 

 

Leave a Reply