Henk Schiffmachter: “In de huidige tatoeage mis ik de onverantwoorde daad”

 

Tattoo-koning Henk Schiffmacher is in het tweede literat-uur te gast. Schiffmachter vertelt over zijn boek 'Getekend Henk Schiffmacher', zijn eigen tatoeages en tatoeages in het algemeen.

 

“De tatoeages dienen als een paspoort, omdat ik mijn tatoeages overal ter wereld heb laten zetten. Door deze tatoeages ben je identificeerbaar. Er zijn zoveel manieren en technieken waarmee zo'n tattoeage gezet kan worden. Dit leidt tot verschillende eindresultaten.”

 

Schiffmacher heeft verschillende tekeningen op zijn huid met ieder een eigen betekenis. Zo heeft hij een tatoeage op zijn linkerhand die reuma moet tegen gaan. “Toen ik ooit eens in Mexico was, kwam ik in het ziekenhuis terecht. Ik wilde nog niet dood, want ik moest nog zoveel dingen doen. Één van die dingen was dat ik de betekenis van mijn tatoeages aan iedereen wilde uitleggen. Zo ben ik tot het boek gekomen. Naast de verhalen achter elke tatoeage beschrijft hij in zijn boek hoe het vroeger was: “Alle volkeren op de wereld hebben het fenomeen gekend en gebruikt”.

 

In de toekomst wil de tatoeëerder vastleggen dat de tatoeages bewaard mogen blijven: “Elke wetenschapsgroep bewaart stukken mens. Ik snap niet waarom wij onze kunst niet mogen bewaren. Ik zou daar best mijn eigen vel aan willen geven.”

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?