Híer blijven de vrouwen in de Nederlandse hiphop.

“Waar blijven de vrouwen in de Nederlandse hiphop?” Op die vraag zocht NOS op 3 antwoord in dit artikel.  Maar werd deze vraag in dit artikel wel echt beantwoord?

Het antwoord op de vraag “Waar blijven de vrouwen in de Nederlandse hiphop”  is veel belangrijker en breder dan het misschien in eerste instantie lijkt. Ook voor vrouwen die geen hiphop maken, ook voor vrouwen geen überhaupt muziek maken en, hou je vast, ook voor mannen. Is het gebrek aan vrouwen in de hiphop scene is een symptoom van onze patriarchaal ingestelde samenleving? Hoe belangrijk zijn vrouwelijke rolmodellen? Wat voor invloed heeft het dat de meeste producers, en grote decisionmakers, in de muziekindustrie man zijn? Kun je als vrouw van je af bijten zonder zuur gevonden te worden? Is er ruimte voor meer dan één koningin in de hiphopscene? En wat zou er moeten veranderen zodat we meer vrouwen horen?  Je hoort drie bijzonder onzure vrouwen ( en Marjolein) in Light.

Hele interview

 

Mc Melodee

Mc Melodee is al een hele tijd bezig in de scene, hoewel ze zelf niet het idee heeft dat mensen haar discrimineren geeft ze wel aan dat er mensen zijn die op voorhand zeggen dat ze vrouwelijke  MC’s niet zo goed trekken. Met Dam Dutchess  bewees ze dat het ook voor vrouwen mogelijk is om in een collectief samen te werken. 30 december staat ze met Howard Komproe in de LUL verhalen.  Haar album check je hier!

 

Linde Schöne

Linde Schöne gaat heel hard. Met haar eigen sound verovert ze de Nederlandse hiphop scene. Haar reactie op het stuk van NOS op 3 lees je hier.In Light legt ze uit dat dit onderwerp veel breder en dieper gaat. Je hoort haar over het gebrek aan rolmodellen, het gekke idee dat er maar ruimte is voor één koningin, mannelijke producers met bijbedoelingen waardoor er minder veilige plek zijn voor jonge meisjes om talent te ontwikkelen  én over hoe zij haar eigen geluid opeens terug hoorde bij andere labels.  Dat eigen geluid kun je hier checken.

 

Eva Koreman

Eva Koreman is onder andere DJ bij 3FM. In Light legt ze uit dat er geen gelijke kansen zijn en daarom bewust vrouwelijke artiesten draait. Eva stelt dat het gebrek aan vrouwen in de hiphop scene een symptoom is van onze patriarchaal ingestelde samenleving. Veel pluggers zijn man, de decisionmakers bij platenmaatschappijen zijn ook man, dit is door te trekken naar andere werkgebieden zoals de bankenwereld en radiowereld.  In een samenleving waar steeds de beslissingen worden gemaakt door mannen is het voor vrouwen veel moeilijker die mannenwerelden te penetreren. Vrouwen worden behandelt als vrouw en niet als mens zo stelt Eva, doordat je geseksualiseerd wordt is lastig om op zowel creatief als zakelijk vlak door te breken. Zodra je hard bent, wordt je meteen als zuur gezien.

 

Socials

@MCMelodee

@evakoreman

https://www.facebook.com/lindeschonemusic

 

 

Comments are closed.