Hoe ziet het programma van Koninginnedag eruit?

Puur voor de duidelijkheid nog even een overzicht van wat er allemaal aankomende dinsdag in de stad te doen is.

Dit zijn de belangrijkste momenten van de dag:

  • 09.00 uur: de Koninklijke Marine verwelkomt Koningin Beatrix in Amsterdam met 101 saluutschoten.
  • 10.00 – 10.30 uur: abdicatie van Koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis op de Dam.
  • 10.30 – 10.50 uur: het nieuwe koningspaar verschijnt op het balkon, samen met (dan) prinses Beatrix. Na de toespraak komen de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane ook op het balkon.
  • Om 14.00 uur, als het nieuwe koningspaar door de erehaag richting de Nieuwe Kerk loopt, vuurt een saluutbatterij van het Korps Rijdende Artillerie van de Koninklijke Landmacht op het defensieterrein aan het IJ elke 5 seconden een saluutschot af.
  • 14.00 – 15.30 uur: inhuldiging van Koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk. Aansluitend is er een receptie voor genodigden.
  • Rond 18.30 uur vertrekken Koning Willem-Alexander en zijn gezin naar het EYE Film Instituut.
  • Om 19.30 uur wordt het Koningslied in aanwezigheid van de Koning en de Koningin ten gehore gebracht.
  • Om 19.45 uur begint de Koningsvaart op het IJ bij EYE Film Instituut. De vaartocht eindigt rond 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ. Aansluitend is er een diner voor genodigden.
Museumplein: Oranjeplein!  Het Museumplein doet op 30 april dienst als Oranjeplein en wordt ingericht voor een breed publiek en gezinnen. Overdag kunt u hier op grote schermen de officiële plechtigheden volgen. Van 11.00 tot 12.00 uur vindt hier het Kinderbal plaats. Ook is dit een mogelijke plek om gezamenlijk het Koningslied te zingen. ’s Avonds (van 21.30 tot 23.00 uur) is op het Oranjeplein het Koningsbal met een gevarieerd programma van kunst en cultuur. Met André Rieu, André van Duin, Martijn Fischer als André Hazes en gastoptredens. Let op: komt u naar het Museumplein, reis dan via NS Station Zuid. U bent dan sneller op het Museumplein en u vermijdt de drukte van het Centraal Station.
Koningslied Om 19.30 uur zal het Koningslied in aanwezigheid van de Koning en de Koningin ten gehore worden gebracht. Dit gebeurt bij het EYE Film Instituut via een videoverbinding met Ahoy Rotterdam.
Koningsvaart Amsterdam organiseert een Koningsvaart voor het nieuwe koninklijk paar. De Koningsvaart begint om 19.45 uur bij EYE Film Instituut. Het koninklijk paar wordt begeleid door een botenparade van diverse boten. Het evenement krijgt de uitstraling van een koninklijke variant van Sail. De vaartocht eindigt rond 21.30 uur bij het Muziekgebouw aan het IJ.
Koningsavond Amsterdam viert dit jaar voor het eerst een Koningsavond. Op een aantal locaties in de stad zullen op 30 april ’s avonds evenementen plaatsvinden. Er is een uitgebreid programma in het Oeverpark in stadsdeel Noord bij EYE Film Instituut (met onder ander Ali B., Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberghe) en op de Kop van Java-eiland (Koninklijk Concertgebouworkest en Armin van Buuren).
Koninginnenacht  Koninginnenacht kan dit jaar doorgaan, maar zal op een aantal locaties korter duren. Dit omdat er werkzaamheden nodig zijn om de stad voor te bereiden op de troonswisseling. Meer informatie over de officiële plechtigheden vindt u op www.koninklijkhuis.nl/nieuws.

Leave a Reply