Hortus VU gaat dicht

Al enkele jaren was er sprake van het eventuele sluiten van de botanische tuin van de Vrije Universiteit Amsterdam maar nu is het definitief, zo meldt Het Parool.Vanaf volgend jaar zomer zal de hortus in de Van der Boechorststraat in Buitenveldert haar deuren sluiten, dit tot groot ongenoegen van de vijf medewerkers en dertig vrijwilligers en vaste bezoekers.

De tuin van een hectare groot op de dure Zuidas kost te veel, laat te universiteit weten. De VU heeft plannen om het ziekenhuis uit de breiden en de wetenschappelijke status van de hortus verdween al in de jaren tachtig.

Hortularis Geralt Joren: ‘Het bestuur beseft niet wat het verloren laat gaan. Dit is een bijzondere verzameling volwassen planten van over de hele wereld. Studenten, mensen van het ziekenhuis en de Zuidas komen hier veel om te genieten van de enorme rijkdom aan groen.’ De hortus kost de universiteit jaarlijks dertig- tot veertigduizend euro, maar de hortularis en vrijwilligers zien een mogelijkheid kostendekkend te werken. De Hortus Botanicus van de Vrije Universiteit is in 1967 opgezet ten behoeve van onderwijs en onderzoek, met name voor de faculteit Biologie. De tuin is gelegen achter het Academisch Ziekenhuis van de VU en beslaat een oppervlakte van circa 1 ha. met ongeveer 1000 m2 aan kassen.

Leave a Reply