Looijenga: “Ik hoop op een NK Cross in het Amsterdamse Bos”

Hardlopen is hot in Amsterdam en dat geldt ook voor hardloopwedstrijden. Vandaag (28 februari) waren er twee, bijna tegelijkertijd, georganiseerd door dezelfde vereniging, op dezelfde plek en met bijna dezelfde naam: de bosloop en de boscross in het Amsterdamse Bos. Wedstrijdritme blikte terug met organisator Aldo Looijenga, die voor het vierde jaar verantwoordelijk is.

Bosloop of boscross

Wie zich afvraagt of je beter aan een bosloop of boscross kan meedoen met vooral denken aan zijn of haar favoriete ondergrond. Een cross is op onverhard pad en een loop op steen of asfalt. Looijenga: “De cross loop je dan ook met spikes en de loop op gewone schoenen. Zeker in deze tijd van het jaar is een cross door het Amsterdamse Bos uitdagender dan een loop.” Dat komt door de heuvels, gras en de paardenpaden.

Belangrijk

“Phanos is een grote club”, stelt Looijenga. “Het is voor de hand liggend dat we voor onze leden dit soort evenementen organiseren”. Toch zijn deze lopen ook toegankelijk voor niet-leden. De cross is ook onderdeel van het landelijke Runnersworld Cross Circuit. “Zo gaan we een competitie aan met clubs uit de wijde omgeving”

Bijzondere podiumplekken

De cross was een stuk populairder vandaag: 400 deelnemers om ongeveer 200. De cross was bij de heren een prooi voor Zac Freudenberg, de grote favoriet. “Hoe zwaarder het is hoe beter voor hem”, zegt Looijenga. De derde plek was voor een speciaal Phanos-lid, Berhane Asmelash. “Asmelash is een vluchteling die in de opvang aan de Havenstaat woont. We hebben daar gewoon aangeklopt en gezegd dat vluchtelingen welkom zijn om te komen trainen.” Dat levert de club nu zelfs, zonder dat het daar om te doen was, podiumplekken op.

Volgende hardloopwedstrijd van Phanos is de Olympisch Stadionloop. Hier moeten we wel een flinke tijd op wachten. De Olympisch Stadionloop wordt pas in november gehouden.

Beluister hieronder het gehele gesprek met Aldo Looijenga

 


More Berichten for Show:

Comments are closed.