IJtunnel sluit tocht deze zomer wegens renovatie

De IJtunnel zal deze zomer toch acht weken gesloten zijn voor personenauto’s en vrachtwagens wegens renovatiewerkzaamheden. Om uitloop te voorkomen zijn extra tunnelexperts, werklui en een bouwmanager aangetrokken. Dat meldt Het Parool.

In april was de zomersluiting onzeker geworden, omdat er twijfels waren of het project wel in acht weken kon worden geklaard. De gemeente heeft een extra haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren, omdat ze wil voorkomen dat de renovatie van de IJtunnel net zo verloopt als de werkzaamheden aan de metrotunnel voor de Oostlijn.

Naar aanleiding van het haalbaarheidsonderzoek is extra mankracht aangetrokken en is een zeer ervaren bouwmanager aangesteld. Ook is een tunnelcommissariaat voor Amsterdam in het leven geroepen. Hierin zitten experts op het gebied van tunnelveiligheid.

De renovatie van de IJtunnel is noodzakelijk geworden door de aanscherping van de landelijke regels voor veiligheid van tunnels. In 2009 en 2011 was de IJtunnel in de zomer al grotendeels gesloten voor personenverkeer. Toen werd onder meer asbest verwijderd.

Van vrijdag 6 juli tot maandag 3 september moeten drie extra nooddeuren en extra ventilatoren worden aangebracht en krijgt de tunnelwand nieuwe bekleding. De tunnel is in die periode alleen toegankelijk voor stads- en streekvervoer, hulpdiensten, taxi’s en touringcars.

Leave a Reply