“Ik weet echt niet of ik hier wel wil blijven”

De Israëlische premier Netanyahu doet een oproep aan alle Europese Joden: emigreer naar Israël! Dit deed hij al eerder, nieuw is dat de premier belooft er 40 miljoen euro voor vrij te maken. Reële beloften, of loze kreten met het oog op de Israëlische naderende verkiezingen? Feit is dat hij een beroep doet op de angst- en onderbuikgevoelens van veel Joodse Europeanen met de recente gebeurtenissen in Kopenhagen, en eerder de taferelen in Parijs.

 

In Ritme van de Stad, hét actualiteitenprogramma van AmsterdamFM, praat presentator Midas Meester met Dov Rychter, hij is verbonden aan de Portugees-Israëlietische Synagoge aan het Mr. Visserplein.

 

"Wat een verschraling zou het zijn voor Europa en voor Nederland als hier geen Joodse gemeenschap meer zou zijn," zei Esther Voet, directeur van het CIDI eerder tegen de NOS: "We hebben in 70 jaar weer het een en ander opgebouwd en mij krijgen ze hier niet weg."

 

Bij Rychter regeren echter veel vraagtekens: de aanslagen in Kopenhagen kwamen bij hem hard binnen. Wanneer het keerpunt komt om weg te gaan, weet hij niet. Maar het verschil tussen vandaag de dag een jaar geleden wat betreft de veiligheid van de Joodse gemeenschap in Amsterdam is volgens Rychter schrijnend: "Nu staat de Marechaussee voor de deur van elke Joodse basisschool."

Comments are closed.