In memoriam: Loek Lufting (1956- 2020)

Loek Lufting

Vrijdag 3 april is Loek Lufting, een van de voorvaderen van AmsterdamFM, overleden. Lufting was eind jaren tachtig mede-oprichter en eerste voorzitter van de Onafhankelijke Nieuwdienst Lokale Media (ONLM). De ONLM geldt als de voorloper van het huidige AmsterdamFM.

Liselot Thomassen, thans nieuwslezeres bij de NOS, maar destijds ook betrokken bij de oprichting van ONLM, haalt herinneringen aan hem op: “Ik ontmoette Loek toen we met een groepje een nieuwsdienst wilden oprichten. Daarvoor was er een nieuwsdienst als onderdeel van een lokaal radiostation, Extra 108. Omdat die zender stopte besloten we een onafhankelijke nieuwsdienst te beginnen. Loek wist ontzettend veel: hoe je een goed sollicitatiegesprek voerde bijvoorbeeld, waarom we sommige goeie stemmen niet moesten aannemen, omdat het strontvervelende mensen waren die niet in het team zouden passen. Hoe je een goede nieuwsleescursus gaf.

We hadden elke week een vergadering bij hem thuis, ook met onder anderen Maarten Bonnemaijers en Annette Posthumus. We werkten keihard, maar we hadden ook veel lol. Loek kon zo hard en aanstekelijk lachen.

Uiteindelijk is Loek na een paar jaar gestopt bij ONLM, omdat hij bij de theaterschool de regie-opleiding ging doen. Iets totaal anders, maar Loek was dan ook veelzijdig: concertviolist, een bekwaam beeldhouwer, hij was bezig met een boek en hij sprak tot het einde toe boeken in voor Dedicon, de vroegere blindenbibliotheek.

Loek was zeer geliefd. Ik merk het nu ook weer. Het pleintje waar hij woonde hield de dag na zijn overlijden een spontane herdenking, zijn familie, zijn vrienden, iedereen is zo verdrietig omdat hij zo’n lief, fijn mens was. Ik vind het echt een voorrecht dat ik hem heb gekend.”

Loek Lufting overleed op 62-jarige leeftijd na een kort ziekbed. AmsterdamFM is hem voor altijd dank verschuldigd voor zijn pionierswerk, zijn inzet en zijn enthousiasme. Het bestuur, de hoofdredactie en alle overige medewerkers van AmsterdamFM wensen zijn familie en vrienden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Comments are closed.