Slachtoffer Informatie Portaal vanaf vandaag in de lucht

Slachtoffers van misdrijven kunnen vanaf woensdag op een speciale internetsite terecht voor informatie over de zaak tegen de verdachte, dat schrijven de Volkskrant en Telegraaf vandaag. De site is te vinden via het Slachtoffer Informatie Portaal. De site gaat over zaken in hoger beroep.Vanaf volgend jaar wordt het systeem ook ingevoerd voor rechtbankzaken. Slachtoffers loggen in met hun DigiD, ze komen op een persoonlijke pagina en krijgen informatie over bijvoorbeeld de beschuldigingen, zittingsdatum of datum van de uitspraak. Verder is er bijvoorbeeld informatie beschikbaar over hoe ze een schadeclaim kunnen indienen. In de toekomst wil het Openbaar Ministerie (OM) het ook nog mogelijk maken om een slachtofferverklaring te plaatsen. Privacygevoelige informatie over de verdachte of andere slachtoffers is niet te zien op de beveiligde, afgeschermde site. Medewerkers van Slachtofferhulp zullen worden geautoriseerd om ook bij de informatie te kunnen.

Het OM wil slachtoffers met het Slachtoffer Informatie Portaal een duidelijke ingang bieden en de service optimaliseren. OM-topman Herman Bolhaar noemde de opening woensdag een kleine maar betekenisvolle stap naar een steeds nadrukkelijkere positie van het slachtoffer. Slachtoffers blijven daarnaast gewoon post ontvangen over hun zaak en het OM blijft ook telefonisch bereikbaar, benadrukte Bolhaar. Hij kondigde aan dat het de bedoeling is dat in de toekomt ook andere ‘relaties’ zoals de verdachte en advocaat digitaal worden bediend.

Het Fonds Slachtofferhulp vindt de website een fantastisch goede ontwikkeling. „De keuze voor het slachtoffer om deel te nemen aan het strafproces is een erkenning.”

Leave a Reply