Ivar Manuel (D66): geleidelijke sluiting coffeeshops geen verbetering

Vandaag liet burgemeester Eberhard van der Laan in een brief weten de geplande sluiting van coffeeshops die dicht bij een school staan, te willen verspreiden over een periode van 2014 tot 2016.
In 2008 werd al besloten dat de 31 Amsterdamse coffeeshops die zich binnen een straal van 250 meter om een middelbare school  bevinden, niet langer gedoogd zouden worden. Om de negatieve gevolgen van een directe sluiting van al die shops te voorkomen, is nu besloten het afstandscriterium in drie fases in te voeren. Bovendien worden in 2015 de consequenties van de sluiting van de eerste veertien shops geëvalueerd. Of er overgegaan wordt tot sluiting van de overige zeventien shops, zal afhankelijk zijn van de conclusie van die evaluatie.

Ivar Manuel, raadslid van D66,  is tegen het afstandscriterium. Hij vindt het onredelijk coffeeshophouders op deze wijze hun werk te ontnemen, zonder ze daarbij genoeg mogelijkheden te geven zich om te scholen of ander werk te vinden. Ook denkt hij niet dat de maatregel drugsgebruik onder jongeren zal doen afnemen: “Het gaat om scholieren, en die hebben in coffeeshops niets te zoeken, want die zijn onder de achttien.”

De geleidelijke invoering van het criterium zou bedoeld zijn om coffeeshophouders tegemoet te komen, maar Manuel ziet het anders: “Het is uitstel van uitvoering. De coffeeshophouders krijgen wat meer lucht, maar het is geen verbetering. Het plan is aangepast, omdat zelfs de burgemeester inziet dat het onredelijk is.”

Vanmiddag om 17:05 levert Jorrit Nuijens, GroenLinks-fractievoorzitter in het Centrum, zijn kritiek op het plan in Ritme van de Stad op AmsterdamFM.

 

 

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?