Jaargedachtenis Liesbeth List

Komende week is het alweer een jaar geleden dat Liesbeth List, een van onze grootste chansonnières, ons ontviel. In de zesde aflevering van De Diva’s van Luuck Droste worden haar leven herdacht en haar oeuvre gevierd.

Van Indië via Vlieland naar Amsterdam
Luuck Droste vertelt in de twee uur durende uitzending uitgebreid over Liesbeths levenspad: hoe ze geboren werd in Indië, op Vlieland terechtkwam en uiteindelijk uiteraard onlosmakelijk verbonden werd met Amsterdam, waar ze vanaf mid-jaren 60 een weergaloos duo vormde met Ramses Shaffy.

Carrièredip en comeback
In de jaren 80 zitten de zalen bij Liesbeth niet bepaald vol, maar heeft ze een des te gelukkiger privéleven en wordt ze, tegen iedere verwachting in, moeder. De jaren 90 bieden haar twee grote comebacks: eerst in samenwerking met Frank Boeien (1994) en vervolgens op de planken, wanneer ze op verzoek van Albert Verlinde in de rol van Edith Piaf kruipt voor de gelijknamige musical (1999).

Veelzijdig oeuvre
Het uit honderden nummers bestaande oeuvre van Liesbeth List is uitzonderlijk veelzijdig. Luuck Droste probeert dit feit recht te doen door zo’n 25 liederen ten gehore te brengen die niet alleen Liesbeths gehele carrière (1965-2016), maar ook een grote diversiteit aan talen (Nederlands, Frans, Duits, Engels, Italiaans) en stylen (van Franse chansons via Engelse jazz naar het Nederlandse lied) bestrijken. Uiteraard passeren ook haar samenwerkingen met Theodorakis en haar liederen van Jacques Brel de revue.

Nico Knapper
In het tweede uur van de uitzending verder een gesprek met voormalig chansonnier en VARA-televisieregisseur Nico Knapper die Liesbeth kende vanaf haar prilste Amsterdamse debuut in de jaren 60 en haar in Shaffy Chantant op televisie lanceerde. Hij doet enkele anekdotes uit die tijd uit de doeken en haalt zijn dierbaarste herinneringen aan Liesbeth op. Ook brengt hij enkele eigen verzoeknummers in.

Uitzending: 21 maart 2021 (Salto Radio + stream AFM)
Samenstelling en presentatie: Luuck Droste
Montage en nabewerking: Anneminke van der Velden

Comments are closed.