Jacqueline Hassink wint Dutch Doc Award 2013

foto: Jacqueline Hassink, De Vergadertafel van de Raad van Bestuur van ING Groep, Amsterdam


Het boek The Table of Power 2 van Jacqueline Hassink (1966), met foto’s van de boardrooms van de veertig grootste Europese ondernemingen, heeft de Dutch Doc Award 2013 gewonnen. Het is een prijs van 20 duizend euro voor het beste documentaire fotoproject van afgelopen jaar. De jury noemt Hassinks werk ‘uitzonderlijk’ en vindt dat ‘de kwaliteit van de fotografie op alle pagina’s onovertroffen hoog’ is.

In The Table of Power 2 zijn de statige lege bestuurskamers van onder meer Shell, ING en BNP Paribas in beeld gebracht. Het is een ‘complexe, gelaagde deconstructie van macht’, schrijft de jury in haar rapport. ‘Het maakt de heersende economische machtsstructuren visueel: zo ziet macht eruit.’ Juryvoorzitter, fotokenner en oud-Kamerlid Gerrit Jan Wolffensperger overhandigde de prijs woensdagavond aan Hassink in het Koninklijk Instituut voor de Tropen.

De Dutch Doc Award werd voor de vierde keer uitgereikt en is bedoeld om de documentairefotografie, waarin fotografen vaak lang aan een project werken, te steunen. Hassink is ‘met grote volharding jaren bezig geweest om bij de machtigste bedrijven van Europa binnen te komen’, aldus de jury. Het boek is vormgegeven door Irma Boom en bevat naast foto’s een onderzoek naar de rituelen in de bestuurskamers en statistieken waarin het economisch landschap van 15 jaar geleden met nu wordt vergeleken. Hassink maakte ook in de jaren negentig, toen de economie bloeide, een dergelijke tocht langs boardrooms.

Leave a Reply