Jasper Cillessen: in korte tijd de vaste kracht van Oranje

Hoe succesvol kan een doelman zijn? Na maandenlange commotie zwichtte Ajax-trainer Frank de Boer begin oktober onder de druk van de media en liet zijn eerste doelman vervangen. Kenneth Vermeer moest na drie landskampioenschappen zijn vaste plek onder de lat afstaan aan Jasper Cillessen. Nu, louter een maand later, is hij de 24jarige goalie plots ook ‘s lands eerste doelman. Hij kan het zelf nog nauwelijks geloven.

‘Ik vind het al heel bijzonder dat ik op mijn 24e jaar als eerste doelman van Ajax naar Oranje mag.’ Waar de geboren Groesbeker ruim 2 jaar niet eens over durfde te dromen, gebeurde vorige maand in zo’n 2 weken. Cillessen leek op weg naar zijn derde seizoen als tweede doelman, maar door de uitvergroting van de blunders van Vermeer nam Cillessen de plek onder de lat in. Bondscoach Van Gaal, die al gecharmeerd van de doelman was, bombardeerde hem na het plotselinge blessure van Michel Vorm onmiddellijk tot eerste doelman bij Oranje.

Mede omdat Michel Vorm en Jeroen Zoet nog geblesseerd zijn, concurreert Cillessen nu met Tim Krul en Maarten Stekelenburg om een basisplaats bij Oranje. De keeper van Ajax beschikt waarschijnlijk over de beste papieren omdat hij als enige van de drie ook al was opgenomen in de voorlopige selectie van Van Gaal.

‘Ik zal het dus steeds moeten laten zien’, weet Cillessen. ‘Nu hier bij Oranje, maar vooral de rest van het seizoen bij Ajax. Ik wil goed spelen en uiteindelijk met die schaal in mijn handen staan. Op die manier maak ik de meeste kans op een plaats in de WK-selectie.’

Leave a Reply