John Faasse: Heel veel mensen ‘hebben iets’ met de Westerkerk

foto: menne vellinga ©2014 amsterdamfm

foto: menne vellinga ©2014 amsterdamfm


Vrijdagavond sprak John Faasse – voorzitter van de Westerkerk op de nieuwsjaarsreceptie.
AmsterdamFM [Menne Vellinga] spreekt hier de voorzitter -> westerkerk voorzitter

De Westerkerk betekent zoveel voor mensen dat ze daar hun vrije tijd, geld en hun talenten voor inzetten. En daar verlangen ze niets voor terug, zegt John Faasse.
Een van de vrijwilligers is Gerard Scheepvaart. Hij staat inmiddels 25 jaar aan de deur bij evenementen, helpt het stoelenplan afstemmen op het programma in de kerk of luidt de klok bij een uitvaart. Maar poetst ook het koper als dat nodig is. Voor hem vanavond woorden van dank en een mooi boeket uit handen van de voorzitter.

Volgens voorzitter Faasse zijn het zowel mensen van buiten als binnen de kerkelijke gemeente die meer dan betrokken zijn.
Als je ze vraagt wil je iets doen voor de Westerkerk dan ben ik elke keer weer verrast en ook heel dankbaar dat ze zonder omwegen zeggen, ja!’

Wat dat betreft is de kerk een rijke kerk.
Maar er zijn momenteel ook grote uitgaven.

Voortgang restauratie
De komende week zal vanaf een hoogwerker al het losse stucwerk worden verwijderd. De kerk is dan tot zondag voor het publiek gesloten. Zo vertelt Faasse aan AmsterdamFM.

Passanten hebben kunnen zien hoe de kerk in de steigers staat. Bij het controleren van de oude bakstenen is nu gebleken dat er 24.000 moeten worden vervangen. Deze zijn in de loop der jaren aangetast door zout en daarna zijn de stenen stuk gevroren.

De kerk krijgt voor de gehele restauratie geld uit diverse fondsen. Maar men moet ook zelf bijdragen. Mensen konden al een eigen virtuele steen kopen. Op de site vriendenwesterkerk.nl kan met door een muisklik een steen sponsoren. Op de site zijn de reeds verkochte stenen te zien.

Echte handgevormde steen
Faasse: ‘Nu hebben we ook echte handgevormde stenen. Voor 300 euro mag de schenker aanwezig zijn bij de plaatsing van zijn steen.’ Als het moet ergens op de steiger. Bij dat moment hoort ook een certificaat en een duplicaat van de baksteen met logo van de Westerkerk. Dat is echt je steentje bijdragen.

Leave a Reply