Joram Lürsen verfilmt Publieke Werken

De makers van Alles is Liefde, Alles is Familie en In Oranje gaan het historische drama Publieke Werken van Thomas Rosenboom verfilmen. Dat hebben NPO, het CoBO en het Nederlands Filmfonds in de jaarlijkse samenwerking Telescoop besloten. Voor de realisatie van de film ontvangen de makers een bijdrage van 1,8 miljoen euro. Joram Lürsen zal de film Publieke Werken regisseren. Frank Ketelaar, van onder andere Overspel, Vuurzee en In Oranje schrijft het scenario.

Publieke Werken, een roman geschreven door Thomas Rosenboom, speelt zich af in 1888. Een man krijgt te horen dat er op de plek van zijn huis, tegenover het pas gebouwde Centraal Station, het Victoria Hotel gebouwd gaat worden. Hij ruikt het grote geld, omdat zij hem immers moeten uitkopen. Zijn neef, apotheker in Hoogeveen, wil een groep arme turfstekers helpen naar Amerika te emigreren. Ze beramen een plan dat alles zal regelen, met drastische gevolgen.

In 2000 won hij de Libris Literatuur Prijs voor het boek. Inmiddels zijn er al ruim 400.000 exemplaren van de roman verkocht.

De film wordt geproduceerd door Topkapi Films, in samenwerking met Wild Bunch, VPRO en Uitgeverij Querido. Wild Bunch bracht eerder De Helaasheid der Dingen, The Broken Circle Breakdown en Jagten uit in samenwerking met coproducenten Menuet (België) en Zentropa Berlin (Duitsland).

De film zal eind najaar van 2015 in de Nederlandse bioscopen draaien.

Leave a Reply