Kans op Koningsgracht is klein

De kans dat de Singel wordt omgedoopt tot Koningsgracht lijkt verkeken. Even was de mogelijkheid op naamsverandering groot toen zelfs Burgemeester Eberhard van der Laan het plan leek te steunen.

23 februari: D66-deelraadslid Rick ten Have wil het Singel omdopen in de Koningsgracht als eerbetoon aan de koninklijke familie. Samen met raadsvoorzitter Yellie Alkema kwam hij op het idee omdat Koningin Beatrix eerder liet weten vanwege de crisis geen nationaal geschenk te willen met de troonswisseling. Burgemeester Eberhard van der Laan steunt de plannen en heeft een verzoek ingediend bij de straatnamencommissie. Bij een naamswijziging zullen de adressen van de mensen die aan het Singel wonen niet veranderen. Alleen de boten van de Bloemenmarkt liggen dan voortaan aan de Koningsgracht.

Maar de straatnamencommissie voelt er niets voor en wijst het voorstel unaniem af. De commisie wijst erop dat de naam Singel al sinds de 15e eeuw in gebruik is. Bovendien hebben alle straten en bijbehorende dezelfde naam (zoals Heren-, Keizers- en Prinsengracht). In de zeventiende eeuw werd de gracht wel tijdelijk de Koningsgracht genoemd, als eerbewijs aan Koning Hendrik IV van Frankrijk. In die tijd was dat een belangrijke bondgenoot van de Republiek. Het Koningsplein herinnert nog aan die periode. 

Het advies is doorgestuurd naar het dagelijks bestuur van stadsdeel Centrum. Het stadsdeel neemt zo snel mogelijk een definitief besluit, Van der Laan gaat er bij monde van woordvoerder Bartho Boer van uit dat het advies letterlijk zal worden overgenomen:”Ik neem aan dat het stadsdeel rekening houdt met zo’n zwaar advies.”

Leave a Reply