Keti Koti Festival in volle gang

In het Oosterpark is het Keti Koti Festival op dit moment in volle gang. Met het festival wordt de afschaffing van de slavernij in de Nederlandse koloniën gevierd: dat is vandaag precies 150 jaar geleden.

Vanochtend maakten verschillende bekende Nederlanders op het Leidseplein al een speciaal Keti-koti-ontbijt. Zo stond Job Cohen roereieren te bakken, diende Freek de Jonge biologische yoghurt met muesli en honing op voor zijn gasten en bakte Karin Bloemen pannenkoeken. Het ontbijt vormde de start van een dag voor het herdenken van de slavernij en het vieren van de vrijheid.

Na afloop van het ontbijt liepen mensen in de bekende optocht Bigi Spikri richting het Oosterpark voor de officiële herdenking. Daarbij waren ook Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en vice-premier Lodewijk Asscher aanwezig. Asscher betuigde in een toespraak namens de Nederlandse regering ‘diepe spijt en berouw’ over het Nederlandse slavernijverleden. Hij sprak van een ‘ mensonterende praktijk’ en ‘een schandvlek in onze geschiedenis’. De vice-premier vroeg zich af waarom Nederland niet eerder tot afschaffing was overgegaan. Daarnaast legde Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg  samen met waarnemend Eerste Kamervoorzitter Franken een krans bij het slavernijmonument.

Op het Keti Koti Festival zijn vervolgens optredens van het Metropole Orkest met onder anderen Karin Bloemen en Giovanca. Het festival heeft 4 podia waar artiesten kunnen optreden. Op het programma staan verder Tasha’s World, Aptijt en Morgan Heritage. Naast alle muzikale performances kan er Surinaams en Antilliaans worden gegeten, is er een Caribische markt en onder (veel) meer een expositie over Surinaamse genealogie.

Leave a Reply