Keuzestress voor middelbare scholier

De open dagen van middelbare scholen zijn drukker dan ooit. Dit jaar moeten achtstegroepers meerdere voorkeursscholen opgeven, waarna ze via een computersysteem worden geplaatst. Dat schrijft Het Parool.
Door het opgeven van een voorkeur, is het loten van leerlingen overbodig. Het gevolg is dat open dagen soms wel drie tot vier keer zo druk zijn als voorheen. 


Bij het Gerrit van der Veen College stond een rij tot om de hoek van de straat. Bij het Sint Nicolaas Lyceum was de gang zo vol als op een kerstkoopavond bij de Bijenkorf. Ook op het Pieter Nieuwland College zagen ze 'nog nooit zo veel' belangstellen: 1550 in totaal.


De basisschoolleerlingen kunnen tot 13 maart  een kijkje nemen tijdens de open dagen. Vervolgens vullen ze een voorkeurslijst in, waarbij wordt aangeraden om zich op zes verschillende scholen in te schrijven. Zodra een leerling buiten de voorkeursschool valt, kunnen ze meeloten bij hun zelfgekozen tweede voorkeur. Op die manier wordt voorkomen dat de achtstegroeper zich in moet schrijven bij een minder geliefde school.

Comments are closed.