Koning en Koningin bij Slavernijherdenking Oosterpark

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zullen op maandag 1 juli aanstaande de Nationale Herdenking Slavernijverleden bijwonen in het Oosterpark. Ook vice-premier Lodewijk Asscher zal hierbij aanwezig zijn. Op 1 juli is het precies 150 jaar geleden dat de slavernij in Nederlandse koloniën als Suriname, de Nederlandse Antillen en Zuid-Afrika werd afgeschaft. Zo werden in Suriname, Nederlands belangrijkste slavenstaat in de West, ongeveer 35.000 slaven uit de slavernij bevrijd. 

De Stichting Herdenking Slavernijverleden wil met de herdenking niet alleen de afschaffing van de slavernij herdenken, maar ook hedendaagse vormen van slavernij onder de aandacht brengen van een groot publiek. De stichting gaat uit van de eigen kracht van mensen met een slavernijverleden en legt de nadruk op hun culturele diversiteit.  Aandacht voor de slavernij moet een grotere kennis over dit onderwerp bij meer mensen opleveren en daarmee saamhorigheid tussen alle Nederlanders. De bedoeling is dat mensen zich uiteindelijk samen zullen inzetten voor een slavernijvrije toekomst.

Bij de herdenking worden toespraken gehouden en kransen gelegd. Met het Keti Koti Festival wordt vervolgens vanaf 14.30 uur de afschaffing van de slavernij gevierd. Onder andere het Metropole Orkest, Karin Bloemen en Giovanca zullen aan het muziekfestival meewerken.

Leave a Reply