Koning: ‘Prinsjesdag heeft rouwrand van verdriet’

Prinsjesdag heeft dit jaar een 'rouwrand van verdriet'. Dat zei Koning Willem-Alexander vanmiddag in zijn jaarlijkse Troonrede in Den Haag. In zijn rede stond de Koning stil bij de vliegramp met de MH17 boven Oekraïne en de situatie in het Midden Oosten. Volgens Willem-Alexander veroorzaken de toestanden in Irak, Syrië en Gaza spanningen, onmacht en een gevoel van onveiligheid bij Nederlanders. Hij benadrukte dat de haat van anderen elders op de wereld niet mag overwaaien naar Nederland.

Uit de troonrede blijkt dat de regering vrijheden en grondrechten van Nederlanders belangrijk vindt, maar geweldsbedreigingen, haatzaaien en discriminatie van bevolkingsgroepen niet accepteert. Het bestrijden van extremisme beschouwt de regering als een belangrijke taak. 

Verder zei Willem-Alexander dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor defensie en dat de hoge werkloosheid in Nederland de grootste bron van zorg is op dit moment. Het kabinet wil 100.000 banen creëren door middel van een lastenverlaging op arbeid van 15 miljard euro.     

Comments are closed.