Koningsdag en -nacht in Amsterdam feestelijk verlopen

De eerste Koningsdag is feestelijk verlopen. Burgemeester Van der Laan noemde de sfeer gisteravond 'rustig, feestelijk, ontspannen, leuk en fijn', maar wilde toen 'nog niet te vroeg juichen'.

Er kwamen ruim 700.000 bezoekers op de stad af, ongeveer evenveel als in 2012. Cijfers over aanhoudingen en ambulanceritten zijn er nog niet. De NS liet weten dat zij 270.000 mensen naar Amsterdam hebben vervoerd. Op Station Zuid werd het 's avonds even extreem druk, waarop het GVB, de politie en de NS de poortjes tijdelijk hebben gesloten.

Op alle Nederlandse stations gold tijdens Koningsdag een alcoholverbod, maar dat werd niet altijd nageleefd. Zo waren er opvallend veel mensen met drank te vinden op het Centraal Station.

Inmiddels is de grote schoonmaak al een tijdje bezig. Gisteravond begon de eerste ploeg van 170 schoonmakers met het opruimen van de enorme troep in de stad. De Amsterdamse schoonmakers krijgen hulp van schoonmakers uit Rotterdam.

Ook de Koningsnacht van vrijdagavond is vrij rustig verlopen. Tussen 18:00 en 06:00 uur werden 77 aanhoudingen verricht en 108 ambulanceritten uitgevoerd.

Comments are closed.