Krakers Spinhuis: “wij zijn positief over uitspraak rechtbank, maar het krijgt nog wel een staartje”

 

De krakers die sinds september het Spinhuis van de UvA bezetten, hoeven voorlopig niet weg. Dat meldt Foliaweb. De voorzitter van de rechtbank heeft het kort geding dat de UvA had aangespannen niet-ontvankelijk verklaard. De reden hiervoor is dat de UvA niet kan aantonen dat het een spoedeisend belang heeft bij een snelle ontruiming.

 

De UvA had het Spinhuis-collectief gedagvaard omdat het de onderhandelingen met nieuwe verhuurders zou dwarsbomen. Onder deze potentiele nieuwe verhuurders valt ook de Koninklijke Akademie voor Wetenschappen (KNAW). De KNAW zou het Spinhuis met ingang van het volgende academiejaar willen huren van de UvA. De UvA stelt dat de krakende studenten een aantal belangrijke zaken belemmeren, waaronder een verplicht asbestonderzoek binnen het Spinhuis. Ook zou de onbekende vertrekdatum van de studenten een storende factor zijn binnen de onderhandelingen met de KNAW.

 

De UvA krijgt nog een tweede kans om de rechtbank te overtuigen. De universiteit heeft hiervoor tot 15 december. Een week daarna zal de rechter een definitieve uitspraak doen.

 

De krakers zelf zijn positief gestemd over deze uitspraak, maar volgens hen heeft het nog wel een staartje. Om erachter te komen wat dat staartje is, spreken wij vanmiddag enkele krakers van het Spinhuis in Ritme van de Stad op AmsterdamFM. Luister mee vanaf 17:00 uur.

Comments are closed.