Kroongetuige La S. blijft betrouwbaar

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam is maandag, op de eerste dag van zijn slotbetoog in het liquidatieproces Passage, pal achter kroongetuige Peter la S. blijven staan. Hij mag het justitie de afgelopen jaren geregeld flink lastig hebben gemaakt, aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen doet dat niets af, vindt het OM.

La S. is het belangrijkste wapen van justitie in het monsterproces, dat nu ruim 3 jaar bezig is. In het slotbetoog (requisitoir) zetten de vijf officieren van justitie de hele zaak op een rij en zullen zij helemaal aan het eind de strafeisen tegen de elf verdachten formuleren. Het requisitoir zal 6 dagen in beslag nemen, de eisen vallen op vrijdag 25 mei.

Passage handelt onder meer over zeven liquidaties en een aantal plannen daartoe. Kroongetuige La S. meldde zich in 2006 als spijtoptant en heeft sindsdien een groot aantal verklaringen afgelegd. Volgens het OM zijn deze consistent en betrouwbaar gebleken. Door met La S. in zee te gaan en op basis van zijn verklaringen een aantal verdachten te vervolgen, is een aantal geplande liquidaties voorkomen, daarvan is justitie overtuigd.

Bovendien kregen politie en justitie door de verklaringen van La S. eindelijk de mogelijkheid om een einde te maken aan de veronderstelde onaantastbaarheid van criminelen die elkaar naar het leven staan. Criminele afrekeningen oplossen en verdachten veroordelen is zonder hulp van kroongetuigen bijna een onmogelijke zaak, zo betoogde officier van justitie Betty Wind. Tot Passage strandde vrijwel elke zaak door gebrek aan bewijs.

Leave a Reply