Kunstenaar Willem Lenssinck kent geen barrières

Op 27 februari van 12.00 tot 13.00 een speciale aflevering van ScheltemaLive die geheel gewijd is aan de kunstenaar Willem Lenssinck. Herhaling: donderdag 28 februari om 20.00.
Na zijn opleiding aan de Hogeschool voor Beeldende Kunsten te Utrecht begon hij in 1969 als keramisch ontwerper en vestigde zich in 1972 als zelfstandig kunstenaar, eerst in zijn atelier te Utrecht en nu alweer ruim dertig jaar in Langbroek. Dit jaar is Willem Lenssinck dus vijftig jaar zelfstandig beeldend kunstenaar. In werkelijkheid was hij dat natuurlijk al veel langer: hij is als kunstenaar geboren. “Ik heb gewoon geen keus: dit is wat ik moet doen”.

Willem Lenssinck is bijzonder veelzijdig. Hij begon als keramist, maar is inmiddels een van de belangrijkste beeldhouwers van Nederland. Zijn werk is over de hele wereld te bewonderen. Hij beperkt zich niet tot sculpturen, maar ontwerpt bijvoorbeeld ook meubels en lichtobjecten, een compleet museum én een 17 meter lange scheepsboeg voor een gigantisch privé jacht.

Technische beperkingen kent hij niet: wanneer hij iets wil maken waar nog geen goede techniek voor bestaat, zoekt hij net zo lang tot hij de oplossing gevonden heeft. Zo was hij de eerste kunstenaar in Nederland die gebruik maakte van 3D-techniek in plaats van gips- of kleimodellen. Hij beschrijft dit hele proces in zijn boek: The art of sculpting.

Samen met zijn vrouw Catherine Laimböck-Vermeulen (‘de beste gastvrouw van Nederland’) bestiert hij Galerie Laimböck in Langbroek. Daar is niet alleen zijn eigen werk te zien (zijn ateliers bevinden zich op hetzelfde terrein) maar de galerie is tevens de belangrijkste expositieplek voor belangrijke Nederlandse beeldhouwers als Arthur Sproncken, Francesca Zijlstra, Fons Bemelmans en Nic Jonk.

Willem en zijn vrouw Cathérine kwamen naar boekhandel Scheltema voor de presentatie van het boek The art of sculpting. Voorafgaand aan de lezing sprak Anneminke van der Velden uitgebreid met de kunstenaar. We spraken over zijn werk, over Pieter d’Hont, die andere grote beeldhouwer uit Utrecht, over paarden en snelheid, over zijn zoektocht naar nieuwe technieken en over hoe een van zijn beelden in de tuin van Berlusconi terechtkwam…

Luister hier het interview terug:

https://www.mixcloud.com/AmsterdamFM/willem-lenssinck-kent-geen-barrières/

                                              

In het Paasweekend, van 19 tot en met 22 april, is er een expositie met onder meer werk van Willem Lenssinck op Kasteel Sandenburg in Langbroek. Meer informatie hierover vindt u hier.

Ook een bezoek aan Galerie Laimböck is de moeite waard, naast werk van Lenssinck, onder andere in de fraaie beeldentuin, zijn daar ook wisselende exposities van andere kunstenaars te zien.

       

 

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?