Kunstenaars in oorlog en een huis voor Vincent bij Je Moeder

De Nederlandse kunstenaars werden vaak pas succesvol aan het einde van hun leven of na hun dood. Ieder hebben ze hun eigen verhaal te vertellen, maar wat weet je eigenlijk echt over de Nederlandse meesters?

 

Kunstenaars in oorlog
In een live te volgen hoorspel zien en hoor je vier bekende Nederlandse kunstenaars tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met als belangrijkste uitgangspunt: wat is de verantwoordelijkheid van de kunstenaar in oorlogstijd? Daarmee geeft Theatergroep Sonja in samenwerking met het Mondriaanhuis in Amersfoort het publiek inzicht in de mens achter de kunstenaar.

 

Kunstenaars in oorlog toont vier archetypische reacties van de Nederlandse kunstenaars Piet Mondriaan, Charley Toorop, Johannes Heesters en Gerrit Jan van der Veen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De een vlucht, terwijl de ander zich verzet. De een heult met de vijand, terwijl de ander het leed van de oorlog via kunst probeert te verwerken. Daarmee gaat het stuk niet alleen over Mondriaan, Heesters, Toorop en van der Veen – maar over ons allemaal.

 

Actrice Jessica Zeylmaker neemt de rol van Charley Toorop op zich en vertelt in Je Moeder op maandag over hoe ze deze voorstelling gaan realiseren en waarom ze een hoorspel maken.

 

Kunstenaars in oorlog wordt gerealiseerd via crowdfunding. Wil jij meer weten of een bijdrage leveren, kijk dan op de voordekunst.nl.

 

Van Gogh; een huis voor Vincent
Jessica Zeylmaker is tevens te bewonderen in de nieuwe Nederlandse dramaserie Van Gogh; een huis voor Vincent! Daar kruipt zij in de huid van een ander historisch personage: Sien Hoornik (in werkelijkheid Christine Hoornik), de vriendin van Vincent van Gogh. In Je Moeder op maandag vertelt Jessica over deze serie, haar rol en waarom de geschiedenis van deze Hollandse Meester zo belangrijk is.

 

Benieuwd naar Jessica als actrice? Kijk dan de komende maandagen om 22.05 uur naar Nederland 1:Van Gogh; een huis voor Vincent!
En steun de actie van TG Sonja op voordekunst.nl, zodat Jessica binnenkort ook Charley Toorop kan vertolken!

 

De eerste aflevering van deze serie kijk je terug via uitzending gemist.

Bekijk de video in andere formaten.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?