Springvossen 25 februari Tekeningen – Copy Art – Willem Sandberg

S P R I N G V O S S E N

 

EERSTE UUR 

uitzending gemist

15.00   Tekeningenspecialist Peter Schatborn over toeschrijvingen van tekeningen uit de zestiende en zeventiende eeuw.  De maker van een tekening is moeilijker te identificeren dan de maker van bijvoorbeeld een schilderij. Ook specialisten verschillen onderling vaak van mening over toeschrijvingen.  Peter Schatborn beschrijft in de catalogus Oude tekeningen,  nieuwe namen. Rembrandt en tijdgenoten hoe hij in de loop van zijn carrière de makers van verschillende tekeningen heeft kunnen identificeren. De catalogus is verschenen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Het Rembrandthuis. Schatborn is Rembrandt-onderzoeker en voormalig hoofd van het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum.

 

TWEEDE UUR deel I

uitzending gemist

16.00   Plagiaat of praktijk? Een gesprek met Xander Karskens en Aernoud Bourdrez over het kopiëren in de kunst.  Xander Karskens is curator bij De HallenAernoud Bourdrez is als advocaat gespecialiseerd in intellectueel eigendom.  Zolang er kunst bestaat maken kunstenaars gebruik van elkaars werk. Maar wat als het werk bijna identiek is en alleen de intentie verschilt? Op de foto rechts Sherrie Levine, «After Walker Evans», 1981 Untitled | © Sherrie Levine. Een voorbeeld van van wat ook wel 'appropriation art' wordt genoemd. Levine fotografeerde in 1979  direct uit een tentoonstellingscatalogus een beroemde serie foto's van Walker Evans uit 1936 en presenteerde het vervolgens als haar eigen werk onder de titel 'After Walker Evans' .

 

TWEEDE UUR deel II

uitzending gemist

16.30   Gesprek met ontwerper Karel Martens over Willem Sandberg. Portrait of an artist (uitgeverij Valiz). Het boek is gebaseerd op interviews in de periode 1971 – 1981  met Willem Sandberg, ontwerper en voormalig directeur van het Stedelijk Museum. De Engelse editie van deze Nederlandse klassieker wordt volgende week vrijdag 28 februari gepresenteerd in het Stedelijk Museum.

 

 

Springvossen wordt iedere dinsdag live uitgezonden vanuit de studio op de 4e verdieping van de OBA | Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De uitzendingen zijn vrij toegankelijk voor publiek.

 

Redactie en presentatie Robert van Altena

__________________________________

Contact en informatie:

Facebook
springvossen@gmail.com

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?