Loïs Oudemast:” Geef mij even wat water en zuurstof”

Gisteravond namen de Ajax Vrouwen het thuis op Sportpark de Toekomst op tegen PEC Zwolle. Eerder dit seizoen speelden beide teams ook al tegen elkaar. In Zwolle werd het toen 0-1 voor Ajax. De wedstrijd van gister was precies een kopie van die eerdere ontmoeting. Niet alleen de stand was hetzelfde, maar ook het wedstrijdverloop was precies gelijk.

Ed Engelkes besloot wederom maar weer eens wat te schuiven met zijn opstelling. Ajax begon in een 3-4-3 opstelling met een ruit op het middenveld. Hierdoor was er voor het eerst een basisplaats weggelegd voor Kelly Zeeman. De ervaren Petra Hogewoning moest op de bank plaatsnemen en zag haar plek links achterin ingevuld worden door Merel van Dongen. Ook mocht Liza van der Most rechts achterin weer eens starten. Dit ging ten koste van Vita van der Linden.

Ajax begon prima aan de wedstrijd. Het liet verzorgd voetbal zien tot aan de zestien, maar was daarna in de afronding slordig. Veel meiden hadden hun vizier duidelijk niet op scherp staan. Inessa Kaagman zag haar vrije trap net overgetikt worden bijvoorbeeld en Chantal de Ridder kwam vrij voor keepster Nadja Olthuis van PEC Zwolle. De rechtsbuiten schoot met links naast. De grootste kans die gemist werd op de 1-0 kwam via Desiree van Lunteren. Na een zeer technisch fraaie aanval van Marlous Pieëte & Eshly Bakker schoot van Lunteren wonderbaarlijk naast van dichtbij. Dit stond symbool voor de gehele eerste helft. Ajax creëerde voldoende 100% kansen, maar wist niet het net te vinden. Ajax had ook geen kind aan PEC Zwolle. Het was duidelijk te zien dat de krachtsverhouding tussen beide teams te groot was. Ondanks dat verschil ging Ajax toch met 0-0 de rust in.

Na de rust paste Ed Engelkes meteen twee wissels toe. Mandy Versteegt & Loïs Oudemast kwamen in het veld voor Chantal de Ridder & Tessel Middag. Oudemast maakte na ruim vijf maanden blessureleed weer haar rentree. Ondanks het inbrengen van twee frisse krachten bleef Ajax volop kansen missen. Eshly Bakker was dichtbij de 1-0, maar zag haar inzet na een voorzet van Merel van Dongen op de paal belanden. Toch kwam Ajax in de 62e minuut dan toch eindelijk op voorsprong. De twee invallers eisten de hoofdrol op. Loïs Oudemast gaf een bal vanaf links laag over de grond voor op Mandy Versteegt, die in eerste instantie nog op keepster Olthuis stuitte, maar in de rebound schoot ze dan toch de bevrijdende 1-0 binnen. Daarna had Marlous Pieëte de uitslag een aantal keren groter kunnen laten uitvallen, maar ook zij deed mee in de malaise van het missen van kansen.

Door de overwinning blijven de dames van trainer Ed Engelkes bovenaan staan. Na zeven wedstrijden hebben zij 17 punten. De volgende wedstrijd is vanwege interlandverplichtingen pas weer op vrijdag 30 oktober. Dan spelen de vrouwen om 19.30 uit tegen ADO Den Haag.

Na afloop sprak Wedstrijdritme verslaggever Raoul El Ouni met een zeer blije Loïs Oudemast. Niet alleen keerde zij sinds lange tijd weer terug, maar ze won ook nog eens namens AmsterdamFM de Lady of the Game prijs. De champagne en chocolade nam zij met een grote glimlach in ontvangst.