Machiniste noodlottig ongeluk toch strafrechtelijk vervolgd

De machiniste van de sprinter die op zaterdag 21 april 2012 op een intercitytrein botste, wordt strafrechtelijk vervolgd. Het Openbaar ministerie maakte dit besluit vandaag bekend. Bij het ernstige treinongeval tussen station Amsterdam centraal en station Sloterdijk viel één dodelijk slachtoffer en bijna tweehonderd gewonden. Het openbaar ministerie wil dat zij een taakstraf accepteert van 120 uur. Doet ze dat niet, dan moet zij voor de rechter verschijnen. De machiniste reed door een rood sein terwijl zij aan het bellen was. Zij zocht contact met een trein die voor haar reed om door te geven dat die trein een kapot achtersein had.  Omdat er door werkzaamheden die dag maar een baanvak beschikbaar was botste de sprinter op de intercity die uit de andere richting kwam.

De toedracht van het ongeval is door het toenmalige Korps Landelijke Politiediensten (Klpd), de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzocht. Daarnaast heeft er een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van een officier van justitie van OM Amsterdam plaatsgevonden. Uit de onderzoeken door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat de veiligheidssystemen van ProRail en de NS op het moment van het ongeval niet voldeden aan de daarvoor gestelde normen. Daarmee hebben beide organisaties artikel 7 van de Beheersconcessie hoofdspoorweginfrastructuur overtreden. Deze overtreding kan niet strafrechtelijk worden vervolgd. In het bestuursrechtelijk domein is overigens reeds actie ondernomen: zowel ProRail als de NS is onder verscherpt toezicht gesteld van de ILT.

De NS heeft aangegeven de strafeis hoog te vinden en de machiniste maximaal te zullen ondersteunen, omdat dat er sprake is van een samenloop van veel verschillende omstandigheden, die eerder waren belicht door de Onderzoeksraad Voor de Veiligheid en de Inspectie Leefbaarheid en Transport. “Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en geen enkele machinist rijdt ooit bewust door rood”, luidt de verklaring verder. “Een ongeval met slachtoffers is één van de ergste dingen die een machinist kan overkomen.”

Leave a Reply