Marco Roelofs: van de Heideroosjes naar Kaal

De bezoekers van het Bellevuetheater in Amsterdam waren getuige van de nieuwe stap in het leven van een punkrocker uit Limburg. Festivalgangers van eind dertig kennen hem als de ex-frontman van de Heideroosjes: Marco Roelofs.

 

Hij heeft 23 jaar zijn jongensdroom geleefd. Nu kiest hij een nieuwe weg en geeft hij zich bloot: Kaal! Dat is de titel van zijn boek vol anekdotes over zijn leven met de Heideroosjes en de daaruit voortgekomen theatervoorstelling. Na afloop sprak verslaggeefster Amber Roner met Marco Roelofs over deze derde try-out. 

 

Afscheid van de Heideroosjes
Het wereldkundig maken te stoppen met de Heideroosjes ligt alweer een jaar achter hem. Inmiddels is de grootse afscheidstournee geweest via festivals als de Zwarte Cross, Lowlands en Appelpop, de definitieve begrafenis in poptempel Paradiso en als allerlaatste in het Ancienne Belgique te Brussel.

 

Tijdens dat afscheid werkte Roelofs al aan een nieuw hoofdstuk van zijn leven. Het verhaal van 23 jaar backstage in een rockleven. Zo luidt de ondertitel van zijn boek Kaal. De jongensdroom die werkelijkheid werd. Wereldwijd verkochten de Heideroosjes honderdduizenden platen, reisden ze de hele wereld over en ontvingen zij de hoogste Nederlandse muziekonderscheiding: de Edison.

 

Kaal op de planken
Behalve het boek vol anekdotes over het leven in de band, werkte Roelofs ook aan een solovoorstelling met dezelfde titel: Kaal. Hiermee neemt hij afscheid van een periode in zijn leven en begint hij aan iets nieuws. De kleine zaal van het Bellevue zit vol met een divers publiek. Stoere jongeren met kisten en een shirt van de Heideroosjes onder hun trui. Maar ook oudere, grijzere stellen, die zijn gekomen om zich te laten verrassen.

 

Het donker worden in de zaal gaat gepaard met stilte. Een blauw duister licht vult het podium en in het midden verschijnt Marco Roelofs. Rauw en met sterke stem, zoals de meeste hem kennen. Hij sluit het eerste nummer af met een zucht van verlichting. Het masker van punkrocker gaat af.

 

Ex-roadie en gitarist Robin neemt een plek in aan de zijkant van het podium. In deze intieme setting vertelt Roelofs het ene na het andere avontuur van zijn band, verhalen over zijn jeugd en ervaringen uit zijn leven van nu. Sommige situaties zijn uiterst herkenbaar en kunnen rekenen op instemming van het publiek. Andere momenten zijn juist uniek en doen je als toeschouwer beseffen dat als je durft je dromen te leven je bijzondere momenten meemaakt. De verhalen worden afgewisseld met kleine liedjes met de nog altijd scherpe en vaak zelfs stoute teksten.

 

Pijnlijk eerlijk
Een kleine anderhalf uur lang neemt Roelofs het publiek mee door 23 belangrijke jaren van zijn leven. Hij groeide op, maar vergat volwassen te worden. Waar zijn omgeving zich ging settelen, belandde hij uiteindelijk bij een psycholoog. De pijnlijk eerlijke manier waarop hij vertelt hoe hij na al die jaren zichzelf alsnog voor even verloor in drank en drugs doet de zaal huiveren.

 

Maar de passie die voelbaar is bij ieder woord wat over zijn lippen komt, maakt het alles behalve een triest verhaal. In tegendeel zelfs. De positieve Limburger is met ferme stappen een andere weg in geslagen en dat beloofd opnieuw een prachtig avontuur te worden. De openheid van Roelofs wordt beloond met luid applaus, veel gelach, maar ook zeker af en toe een traan.

 

De voorstelling Kaal is een absolute aanrader voor iedereen die niet bang is zijn of haar dromen na te jagen of als je gewoon houdt van prachtige verhalen en mooie liedjes. 17 oktober 2012 staat Marco Roelofs nog een keer op de planken van Theater Bellevue, dus mis het niet!

 

Meer informatie over Marco Roelofs vind je op zijn website: www.marcoroelofs.nl

Comments are closed.