Is een marsepeinen varken halal?

Of het marsepein van een varken bij de banketbakker nu wel dan niet halal is, bleef lang een onbeantwoorde vraag. Banketbakkers die de vraag vorige week kregen voorgeschoteld, wilden er voor de radio niet op reageren. De indruk wordt gewekt dat men hun niet-Westerse klanten niet voor het hoofd wil stoten. En de aangeschreven geestelijken van enkele Amsterdamse moskeeën gaven ook niet thuis.

Om de vraag toch beantwoord te krijgen sprak AmsterdamFM (Menne Vellinga) met Mohamed en Achmed, klanten bij kapsalon Multi Looks in West. Snel werd duidelijk: de samenstelling van kwaliteit marsepein, suiker, amandelen en water voldoet aan de spijswet van een islamiet. Alleen de associatie met het varken vonden de heren niet wenselijk voor de beeldvorming. De door een van de banketbakkers aangeboden marsepeinen beer blijkt ook niet halal te zijn.

Het door de verslaggever geopperde geitje werd ingeruild voor een leeuw of een tijger. Dit ‘sterke’ dier zal mogelijk volgend jaar naast het Hollandse varken in de etalage liggen om aangesneden te worden rond Sint Nicolaas.

Ouders en kinderen gaan helemaal op in de Sinterklaas traditie die ons land rijk is, zo bleek uit het vraaggesprek. Dat verder ook nog vooruit blikt op de komende kerst, kaarsen en een kerstboom bij Achmed.

Beluister Menne Vellinga bij Multi Looks kapper:

Leave a Reply