De Mediaweek

Martin van Rijn over rapport: “Huiswerk voor de omroepen”

Vandaag is het rapport van de commissie-Van Rijn gepresenteerd, dat is opgesteld naar aanleiding van structureel grensoverschrijdend gedrag bij de publieke omroep, onder andere bij De Wereld Draait Door en NOS Sport. Oscar van Oorschot en Nora van der Winden waren namens De Mediaweek aanwezig bij de presentatie van het rapport in Hilversum.

Voorzitter Martin van Rijn vertelt hoe het onderzoek tot stand is gekomen, waarom het meer dan een jaar heeft geduurd en waarom bekende namen als Matthijs van Nieuwkerk en Tom Egbers niet specifiek worden genoemd in het rapport.

Suzanne Kunzeler: “Zorg dat leidinggevenden weten wat ze doen”

Uit het rapport komt naar voren dat er ook sprake was van seksueel grensoverschrijdend gedrag bij De Wereld Draait Door. BNNVARA-directeur Suzanne Kunzeler kwam dit na het Volkskrant-artikel van 2022 ook ter ore, na gesprekken met oud-medewerkers van het programma.

Situaties van grensoverschrijdend gedrag, afkomstig uit het onderzoek van de commissie-Van Rijn.

Arjan Lock: “Er moet een teamcoach komen”

Arjan Lock, voorzitter van de EO en het College van Omroepen, vindt dat er een ‘teamcoach’ aangesteld moet worden. Hij heeft dat bij zijn eigen omroep ook al gedaan, om de hiërarchie tussen leidinggevenden, presentatoren en ondergeschikten te doorbreken.

Mariëtte Hamer: “Dat je met elkaar zo lang een cultuur in stand kunt houden waar zoveel mensen last van hebben”

Ook Mariëtte Hamer, regeringscommissaris voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, was aanwezig bij de presentatie. Zij heeft de commissie-Van Rijn geadviseerd en is geschrokken van de bevindingen uit het rapport.

De interviews zijn aanstaande maandag om 16:00 uur te horen in De Mediaweek op Radio Salto. Het volledige onderzoeksrapport van de commissie-Van Rijn is hier te lezen.

Onze programma's

Zelf radio maken?

AmsterdamFM wordt gemaakt door vrijwilligers. Wil je ook radio maken?