Maxima houdt wervelende speech in het Hilton

Prinses Máxima der Nederlanden hield dinsdag 9 april een openingstoespraak bij de viering van het vijfjarig bestaan van The Currency Exchange Fund in het Hilton Hotel in Amsterdam. Het thema van de internationale conferentie What do local borrowers really want? was het onderzoeken van nieuwe, innovatieve manieren van duurzame en verantwoordelijke ontwikkelingsfinanciering. Het opvangen van de impact van de financiële crisis op de opkomende economieën staat daarbij centraal.

De prinses sprak er omdat ze speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties op het gebied van financiering voor ontwikkeling is. Vanuit deze functie zet zij zich wereldwijd in om financiële diensten, zoals een bank-of spaarrekening, verzekering of lening, voor iedereen toegankelijk te maken. Naast Maxima hield ook Lilianne Ploumen een toespraak. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking was volgens de Rijksvoorlichtingsdienst zeer te spreken over Maxima.

The Currency Exchange Fund (TCX) is in 2007 door ontwikkelingsorganisaties opgericht om de valutarisico’s van langlopende leningen voor met name de lokale MKB-sector in ontwikkelingslanden op te vangen. De organisatie is momenteel bezig met 70 valuta’s in Sub-Sahara Afrika, Oost-Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika, Centraal-Azië, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika. Sinds de oprichting heeft TCX voor bijna 1,5 miljard euro aan lokale valuta leningen in vijftig ontwikkelingslanden ondersteund. 

Leave a Reply